"Nikoli ne podpisujte praznih listov, uporabijo jih lahko proti vaši volji"

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Opozorilo inšpektorata za delo.
Oglej si celoten članek

Inšpektorat za delo (IRSD) zaposlene opozarjajo na previdnost pri sporazumnem prenehanju pogodbe o zaposlitvi. V tem primeru posamezniku namreč ne pripada nadomestilo za brezposelnost, niti odpravnina. 

V primeru sporazumne odpovedi zaposlitve zakon o delovnih razmerjih določa, da pogodba o zaposlitvi preneha veljati s pisnim sporazumom med delodajalcem in delavcem, ki mora biti izraz resnične in prave volje obeh vključenih strani, pojasnjujejo na inšpektoratu za delo.

Da je sporazum o prenehanju pogodbe o zaposlitvi veljaven, mora biti sklenjen v pisni obliki, prav tako ne sme biti dosežen s silo, grožnjo ali prevaro. Delodajalec pa mora delavca ob prenehanju delovnega razmerja tudi pisno obvestiti o pravicah glede zavarovanja za primer brezposelnosti.

Kot še opozarjajo na delovnem inšpektoratu, se delodajalci v primeru sporazumnega prenehanja pogodbe o zaposlitvi izognejo tudi zakonsko določenim pogojem, na podlagi katerih sploh lahko odpovedo pogodbo o zaposlitvi. V tem primeru se lahko izognejo tudi odpovednemu roku, ki je določen za odpoved pogodbe o zaposlitvi. Zaposleni pa lahko veljavnost sporazumne odpovedi izpodbijajo le na pristojnem delovnem sodišču.

Če obstaja sum, da je delodajalec v sporazumni odpovedi ponaredil podpis delavca, mora delavec zaradi suma storitve kaznivega dejanja vložiti prijavo na policijo. V luči takšnih primerov na inšpektoratu delavcem zato svetujejo, da ne podpisujejo praznih listov papirja, ki bi jih lahko delodajalci kasneje uporabili proti njihovi volji.

Morebitna odjava iz zavarovanja v času, ko delovno razmerje še traja, pa predstavlja zaposlovanje na črno, nadzor nad katerim izvaja Finančna uprava RS, so še dodali.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.