Niso je pozvali k odstopu

Foto: Nik Rovan Katarina Kresal
''Da ne bo dileme – ne nameravam odstopiti, saj svoje delo opravljam strokovno,'' zavrača očitke SDS Kresalova in zatrjuje, da novih podatkov ni. Odbor ni sprejel nobenega od sklepov.
Oglej si celoten članek

Zaresovca ''vžgala plavega''
Po utemeljitvi predlagateljev in uvodnih besedah notranje ministrice Katarine Kresal je dobil besedo Franci Kek iz Zaresa. Opozoril je, da javnost od tega, da se ministrico počasi obrača na ražnju, nima nič.

''Pri političnem onaniranju na pasje riti v Zaresu ne nameravamo več sodelovati,'' je dejal Kek. Nekaj minut  kasneje je s strankarskim kolegom Vitom Rožejem začasno zapustil sejo, vrnila sta se ob glasovanju. Gorenak je bil nad njuno potezo presenečen in preoričan, da sta ''vžgala plavega''.

8.000 evrov za pot varnostnika
Ministrstvo za notranje zadeve ne namerava razkriti, kje je bil varnostnik Kresalove pred tremi meseci, da je potni nalog znašal kar 8.000 evrov. Vložili so tožbo zoper odločbo informacijsko pooblaščenke, ki nalaga razkritje tega podatka. Kresalova je Gorenaka, ki ga je to zanimalo, zavrnila, da ga zanima samo, kje je bila ona in kaj je počne v prostem času. Gorenak je sicer zatrjeval, da mu je za to popolnoma vseeno, je pa pravica davkoplačevalcev, da vedo, kam gre njihov denar. ''Tega podatka ne boste izvedeli,'' je zatrdila Kresalova.

Prenizki vhodi NPU?
''Resnica se vidi z letala
to je bilo narejeno za izrazite finančne interese, to so delale povezane osebe, najem je bil načrtovan že davno,'' je netransparentnost najema stavbe NPU utemeljeval Jožef Jerovšek (SDS). Stavba naj bi bila tudi deloma nefunkcionalna, saj naj bi bila višina vhodov prenizka, tako da naj ne bi mogli dostopati policijski kombiji z lučmi. Kresalova ga je v razpravi pomirila, da so strokovne službe  zagotovile ustrezno višino vhodov.

Jerovšek je prepričan, da je Kresalova dobila veliko nezaupnico premierja Boruta Pahorja s tem, ko je Ram Invest uvrstil na ''črno listo''. Zanimalo ga je, ali je že sprožila postopke za razdrtje pogodbe in kolikšno bo oškodovanje države.

Kopija očitkov interpelacije

Miran Potrč (SD) in Anton Anderlič (LDS) sta se strinjala, da vsebinsko v razpravi ne bosta sodelovala, saj gre le za ponavljanje stvari iz interpelacije. ''Ne vem, o čem razpravljati, razen če bi sprejel kup insinuacij, ki niso argumentirane,'' je dejal Potrč. Po mnenju Anderliča pa je tokratna seja namenjena ustvarjanju vtisa, da gre vse narobe, da ministrica, ministrstvo in vlada delajo nezakonito, samo zase in za svoje potrebe. Podlago za zahtevo sklic seje pa je označil za ''slabo kopijo očitkov iz interpelacije''.

Debela laž. „Trditev, da je potni nalog znašal kar 8000 evrov, je debela laž. Gorenak vsebine potnega naloga ne pozna, zato si je nonšalantno privoščil senzacionalistično ugibanje o njegovi višini, ki naj bi zdramilo zanimanje javnosti. Pričakujem, da bo prenehal širiti laži.“ ministrica Katarina Kresal
ministrica Katarina Kresal

 

''Sodelujeva odlično''
Potrč je še zavrnil, da bi umestitev Ram Investa na črno listo pomenila nezaupnico Kresalovi. Tudi ministrica sama tega ne vidi tako. ''Premier vedno pove, kar si misli,'' pravi in dodaja, da še naprej sodelujeta odlično. V razpravi so nekateri člani odbora izpostavili povezavo med afero Patria in NPU, vendar po besedah Kresalove tu ''ni primerjave''.

Razprava članov odbra, se je gibala vse od arbitražnega sporazuma do vprašanja svobode medijev in skakanja v besedo do dogajanja na sejah drugih odborov.

Goršek na zabavi
Zaupanje Pahorja po mnenju Eve Irgl (SDS) ni neomajano. Sicer jo je ob interpalciji podprl, nato pa od Ram Investa zahteval, da razkrije pogodbo, in kasneje prepovedal sodelovanje države s tem podjetjem. Irglova verjame, da ne vpliva na policijo, vendar pa je Kresalovi očitala, da je na stavila generalnega direktorja policije Janka Gorška, ki ji je po interpelaciji prišel čestitati, kar se zdi Irglovi izjemno sporno.

Nova dejstva?
Člani parlamentarnega odbora za notranjo politiko so se na nujni seji sestali na zahtevo SDS. Menijli so namreč, da so po interpelaciji notranje ministrice Katarine Kresal na dan prišla nova dejstva, povezana s preiskavo napada treh bulmastifov na Sašo Baričeviča in najema poslopja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU).

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.