Niti ne stavkajo niti ne delajo

Foto: Žurnal24 Proizvodnja v TVM, nedokončanih naj bi imeli 25 avtobusov, naj bi se nadaljevala
TVM. Lastnik obljublja denar za plače in regres, sledi pa še dokapitalizacija.
Oglej si celoten članek

"Beseda zadovoljni ni dovolj, da bi opisala naše stanje. Vzhičeni smo. Dobili smo potrditev, da lastniki želijo, da podjetje obstane. Dogovor imamo podpisan," pravi Franjo Trojner, predsednik Sindikata kovinske in elektro industrije Slovenije (Skei) v Tovarni vozil Maribor (TVM).

Plače konec julija

Država proti
Dokapitalizacija. Skupina Viator & Vektor je leta 2004 postala skoraj 90-odstotna lastnica TVM, zdaj pa je skoraj 97-odstotna lastnica. Druga lastnica je Republika Slovenija, ki pa po besedah Pavčka TVM ne želi dokapitalizirati.

Na včerajšnjem sestanku Skupine Viator & Vektor (V&V) so se s predstavniki delavcev in sindikalistov dogovorili, da bosta druga polovica lanskega regresa in majska plača izplačani do 16., junijske plače pa do 23. julija. V&V pa napoveduje dokapitalizacijo TVM v višini sedmih milijonov evrov, ki bo podjetje za zdaj rešila pred zaprtjem. "Če dokapitalizacija ne bo dala pričakovanih rezultatov, je sklep nadzornega sveta družbe, da se začne postopek likvidacije podjetja," je sporočil Zdenko Pavček, predsednik upravnega odbora V&V.

Stavke konec

V zadnjega pol leta smo pridobili toliko posla, kolikor ga TVM ni imela v desetih letih.
Zdenko Pavček

Delavci TVM so včeraj prekinili stavko, a proizvodnja se še ne bo nadaljevala. "Za zagon je potreben finančni vložek, šele takrat se bodo delavci vrnili na delo. Radi bi verjeli, da se bodo tokratne obljube uresničile," je povedal Martin Dular, predsednik Skeia Štajerska.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.