Nižje obrestne mere za podjetja

Foto: Žurnal24 Letos je sklad, ki ga vodi Tomanič Vidovičeva, odobril za 67 
milijonov evrov 
g
Podjetja. Še 34 milijonov za garancije posojil.
Oglej si celoten članek
Vse več zaposlitev
Sklad. Od leta 2003 do 2009 je podprl skupno 2.493 projektov s 344 milijoni evrov; največ denarja so namenili subvencijam za nakup nove tehnološke opreme. Učinek. Podjetja so v zadnjih sedmih letih ustvarila 2.871 novih delovnih mest, dodana vrednost na zaposlenega pa se je s 24.600 evrov povzpela na 30.400 evrov. Zanimanje. Spodbude najbolj koristijo v osrednji Sloveniji in Podravju, najmanj pa v Prekmurju, Beli krajini in Kočevju. Sklad zlorab za zdaj ni zaznal.

Garancije. Podjetja bodo spet lahko kandidirala za garancije, ki jih za bančne kredite daje Slovenski podjetniški sklad. Potem ko so zaradi zelo velikega povpraševanja že junija pošla vsa sredstva z razpisa, bodo v petek v Uradnem listu RS razpisali dodatnih 34 milijonov evrov.

Garancije so namenjene zavarovanju bančnih posojil, s katerimi podjetja financirajo čista obratna sredstva in investicije. “Letos je šlo pol garancij za investicije in pol za obratna sredstva, lani pa so bile bolj v prid obratnim sredstvom,” pravi direktorica sklada Maja Tomanič Vidovič. Ukrep bo po njenih besedah koristen tudi za podjetja, ki jim je zadnja ujma povzročila škodo.

Vsako podjetje, ki pridobi garancijo sklada, je hkrati upravičeno do subvencije obrestne mere, za kar bo sklad namenil 4,7 milijona evrov.

Prvo odpiranje vlog bo 20. oktobra, tako da bodo lahko podjetja posojila dobila že sredi novembra, obljublja Tomanič Vidovičeva. Prijavijo se lahko delodajalci, ki imajo do 250 zaposlenih.

Kateri razpisi so še odprti?
Sicer se podjetja še vedno lahko prijavijo tudi na razpis za podporo tehnološkim projektom, na voljo pa je tudi še denar za naložbe tveganega kapitala.

ŽURNALOV NASVET
Garancija za posojilo do 1,5 milijona evrov

Razpis. Prijavijo se lahko mala in srednja podjetja, ki imajo do 50 milijonov evrov letnega prometa. Vsa pomoč podjetju ne sme presegati 200 tisoč evrov v treh letih. Največja možna višina posojila, ki je zavarovano z garancijo sklada, je 1,5 milijona evrov, odplačilna doba pa največ deset let. Več informacij na http://www.podjetniskisklad.si/.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.