Nižji račun za elektriko

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Vsaka dodatna stopinja v bivalnih prostorih za šest odstotkov dvigne porabo energije, z znižanjem temperature pranja s 60 na 40 °C pa boste porabili polovico energije manj. Naprave v stanju pripravljenosti porabljajo kar tretjino energije, ki jo sicer rabijo v delovanju.
Oglej si celoten članek

Poraba električne energije narašča, cene ponudnikov rastejo, a dobra novica je, da pri varčevanju z energijo lahko veliko naredite tudi sami. Zato smo ob svetovnem dnevu varčevanja z energijo Tomislava Tkalca iz Focusa, društva za sonaraven razvoj, povprašali kako do nižjega računa za elektriko.

  • Za vzdrževanje nižje temperature se poraba električne energije v hladilniku in zamrzovalni skrinji poveča za šest odstotkov. Optimalna temperatura v hladilniku je sicer približno 6 °C, v zamrzovalniku pa od –16 do –18 °C.
  • Naprave v stanju pripravljenosti še naprej rabijo električno energijo, nekatere kar eno tretjino energije, ki jo sicer porabijo v delovanju. Mednje sodijo tudi različni polnilci za prenosne računalnike in mobilne telefone.
  • Pri navadnih žarnicah se manj kot deset odstotkov električne energije pretvori v koristno svetlobo, preostanek pa v toploto. Zamenjajte jih z varčnimi, saj te porabijo petkrat manj energije od navadnih.
  • Varčne sijalke lahko dajejo bolj belo svetlobo kot navadne žarnice, njihova življenjska doba pa je desetkrat daljša od navadnih žarnic, kar je deset tisoč ur. Tako namesto desetih navadnih žarnic v enakem obdobju porabimo zgolj eno varčno.
  • Z znižanjem temperature pranja s 60 na 40 °C lahko prihranimo tudi do 45 odstotkov energije. Hkrati z nadaljnjim zmanjšanjem s 40 na 30 °C prihranimo še dodatnih 30 do 40 odstotkov energije.
  • Ogrevanje prostorov v gospodinjstvih znaša približno 70 odstotkov celotne porabe energije. Z izolacijskimi materiali in kakovostnimi okni lahko zmanjšamo toplotne izgube za več kot 30 odstotkov.
  • Vsaka dodatna stopinja temperature v bivalnih prostorih za šest odstotkov dvigne porabo energije.
  • Radiatorji pravilno delujejo le tedaj, ko omogočimo pravilno kroženje zraka v prostoru. Radiatorjev nikoli ne smemo pokrivati ali tik nad njimi postaviti police. Te naj segajo kakšnih deset centimetrov nad zgornji rob radiatorja.
  • V kurilni sezoni prostore zračimo v najtoplejšem delu dneva. Bolje je krajši čas zračiti s široko odprtimi okni kot dalj časa s priprtimi okni.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 15:05 6. Marec 2012.

    ne bom šparal ,da bi bogati lepo živeli. vse te pisarije in grožnje s naperjeni temu da mi moramo šparati …

  • 12:28 6. Marec 2012.

    Gospodinjstva iz območja Ljubljane (ki izpolnjujejo pogoje za prijavo) v Focusu vabimo k prijavi na brezplačno strokovno analizo porabe energije …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.