NLB s skoraj 300-milijonsko izgubo

Foto: Boštjan Tacol
Foto: Boštjan Tacol
Skupina NLB je v prvih devetih mesecih letos ustvarila 293,5 milijona evrov izgube po davkih.
Oglej si celoten članek

Skupina NLB je v devetih mesecih dosegla dobiček pred rezervacijami v višini 51,8 milijona evrov. "Zaradi uspehov pri zaustavljanju padanja prihodkov ter na področju stroškovne optimizacije je mogoče že videti prve znake, ki nakazujejo možnost, da bo banka po večletnem padanju kmalu uspela doseči stabilizacijo rednega mesečnega rezultata pred rezervacijami in izrednimi dogodki," so ocenili v NLB.

Dodatnih oslabitev za 344,9 milijona evrov

Kljub boljšim trendom rednega poslovanja pa vodstvo banke poudarja, da bodo bremena preteklosti še močno vplivala na končne poslovne rezultate. V banki intenzivno potekajo procesi analize kakovosti portfelja naložb, ki v največji meri izvirajo izpred leta 2009, kar povečuje delež slabih kreditov in je tudi v tretjem četrtletju narekovalo potrebo po oblikovanju dodatnih slabitev v višini 344,9 milijona evrov.

S poslovanjem NLB in skupine v prvih devetih mesecih letos, pričakovanji za zadnje letošnje četrtletje ter procesi prestrukturiranja se je v sredo seznanil nadzorni svet. Kot so navedli v NLB, je pozitivno ocenil uspehe na področju stabilizacije obrestnih in neobrestnih prihodkov ter tekoče tržne aktivnosti banke.

NLB je letos uvedla bolj konzervativno metodologijo knjiženja obrestnih prihodkov, zato so se neto obrestni prihodki v primerjavi z istim obdobjem lani zmanjšali za 35 odstotkov. Redni neobrestni prihodki so primerljivi z lanskimi, z izjemo lanskega visokega enkratnega pozitivnega učinka zaradi predčasnih odkupov kapitalskih instrumentov z diskontom.

Stroški so se v prvih devetih mesecih v primerjavi z istim obdobjem lani na ravni banke znižali za sedem odstotkov, na ravni skupine za 11 odstotkov. Stroški dela so se znižali za 13 odstotkov, na ravni individualnih pogodb v banki za več kot 19 odstotkov, so navedli.

Bilančna vsota banke je konec septembra dosegla 10,87 milijarde evrov, skupine 13,66 milijarde evrov, in se je letos v obeh primerih znižala za pet odstotkov.

Banka je letos izterjala ali pa zmanjšala izpostavljenost v nestrateškem delu poslovanja za okrog 46 milijonov evrov. V tem okviru je med drugim s pozitivnim rezultatom prodala svoj lastniški delež v Zavarovalnici Triglav. Skupaj z drugimi lastniki je sopodpisala pogodbo za prodajo deleža v Mercatorju, pred tremi tedni pa kot zastavni upnik z drugimi prodajalci potrdila pogodbo za prodajo deleža v Heliosu.

Še bodo odpuščali

Do konca leta bo NLB zmanjšala število zaposlenih za 228 na vseh ravneh, tudi vodstveni. Od tega bosta okrog dve tretjini tako imenovanih mehkih odhodov, nekaj manj kot 80 zaposlenih pa je vključenih v program presežnih delavcev. Cilj je, da bi imela NLB do konec leta 2014 predvidoma okrog 20 odstotkov manj zaposlenih kot ob koncu lanskega leta.

Varčevali s selitvijo

NLB je izvedla prostorsko optimizacijo. V šestih mesecih se je v osrednjih poslovnih stavbah preselilo več kot 800 zaposlenih in 30 organizacijskih enot. Z umikom iz najetih prostorov so stroške najemnin znižali za 15 odstotkov, s prostorsko optimizacijo pa bo v nekaj letih prihranila več kot milijon evrov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 16:28 7. November 2013.

    Banke v tej dobi tehnologije... ko tudi tisti, ki ne znajo uporabljati računalnika položnice lahko plačujejo že na vsakem kiosku …

  • 16:05 7. November 2013.

    privarčevano z selitvijo bo namenjeno za nagrade tistim,ki so "poskrbeli" za selitve

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.