NLB začasno pod okrilje Banke Slovenije?

Foto: EPA
Foto: EPA
Guverner Banke Slovenije Marko Kranjec naj bi resno razmišljal, da bi zaradi vse slabših poslovnih rezultatov NLB, v banki uvedel izredno upravo.
Oglej si celoten članek

Izredno upravo bi morda lahko vodil predsednik uprave Unicredit banke Slovenije France Arhar, poročajo Finance.

V Banki Sloveniji njihovih informacij glede uvedbe izredne uprave niso želeli komentirati, saj "informacij, pridobljenih v nadzoru, in sprejetih ukrepov do nadzorovanih subjektov Banka Slovenije v skladu z zakonom o bančništvu ne sme razkrivati, razen v primerih, kot jih določa zakon".

Ob tem pa so dodali, da so bančne vloge zavarovane v okviru jamstvene veljavne sheme tudi v primeru, če bi bila v banki imenovana izredna uprava.

Uvedba izredne uprave je eden od dveh "skrajnih" zakonskih ukrepov za stabilizacijo banke. Viri pri časniku ob tem ocenjujejo tudi, da so govorice v prid novemu predsedniku vlade Janezu Janši, ker bi tako dobil legitimacijo za dokapitalizacijo banke, morda celo z državnim denarjem.

Banka Slovenije je že lani NLB izdala odločbo, s katero je zahtevala novo dokapitalizacijo banke oziroma dvig količnikov kapitalske ustreznosti. Najprej je kot skrajni rok za dokapitalizacijo (400-milijonsko) postavila konec leta 2011.

A ko je postalo jasno, da država ne bo uspela doseči dogovora z morebitnimi dokapitalizatorji do konca leta, je Banka Slovenije rok premaknila – neuradno na konec letošnjega marca.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.