Nogometno nasilje v družinah?

Foto: Žurnal24 (Foto: Foto: Gregor Katič)
Britanska policija pred prihajajočim svetovnim prvenstvom v nogometu svari pred povečanjem nasilja v družinah. Slovenska policija tovrstne statistike nima.
Oglej si celoten članek

Po poročanju portala Sky News britanska policija izpostavlja neslavno statistiko družinskega nasilja, ki v času velikih nogometnih prvenstev, kot sta svetovno in evropsko, ali celo pomembnih tekem domačega prvenstva naraste.

Na zadnjem svetovnem prvenstvu so v dnevih, ko je tekme igrala britanska reprezentanca, zabeležili kar za četrtino več prijav družinskega nasilja, na dan izpada njihove reprezentance pa je ta neslavni odstotek narasel celo na 30.

Do nasilja v družinah pride zaradi nedobrodošle mešanice športnega navdušenja in alkohola, ki – sploh če gre za razočaranje nad igranjem svojih izbrancev – vzbujajo agresijo.

Pred prvenstvom je tako policija v Staffordshiru celo posnela televizijsko reklamo, v kateri opozarja na nevarnost zaradi preveč popitega alkohola med nogometnimi tekmami.

Slovenci podobno
Nuška Tavčar, tiskovna predstavnica Generalne policijske uprave, pravi, da v Sloveniji tovrstne statistike nimamo. "Ne moremo podati niti približne ocene, ali v času takšnih športnih tekmovanj družinsko nasilje naraste," pravi Tavčarjeva, ki pa povezanosti ne izključi: "Družinsko nasilje je pri nas v veliki meri podkrepljeno z alkoholom. In kadar so v teku takšna prvenstva, naraste poraba alkohola." To pa posledično lahko pri nekom, ki je že tako nagnjen k agresiji za družinskimi zidovi, spodbudi nasilno vedenje.

Policija sicer sama po sebi ne pripravlja nekih posebnih akcij med prvenstvom, bodo pa – po besedah Tavčarjeve – zagotovo nadzirali tiste lokale z okolico, ki bodo prirejali prenos nogometnih tekem.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.