Nor dan ekipe za helikoptersko reševanje

Foto: Policija Policijski helikopter
Včeraj je zahteven dan za ekipo helikopterskega reševanja v gorah.
Oglej si celoten članek

Ekipa za helikoptersko reševanje v gorah je s policistom gorske policijske enote včeraj posredovala v štirih primerih, so sporočili s kranjske policijske uprave.

Medtem ko so reševali padalca klic na pomoč kajakašu

"Opoldan so intervenirali v nesreči jadralnega padalca pod vzletiščem Kobale v občini Tolmin. Padalec je pri vzletanju izgubil nadzor nad padalom in z nižje višine padel na tla. Glede na prve podatke je utrpel hude telesne poškodbe. Med tem reševanjem se je ekipa odzvala in intervenirala tudi v nesreči kajakaša na reki Soči pod naseljem Trnovo ob Soči v občini Kobarid. Oba sta bila s helikopterjem prepeljana v ljubljanski klinični center." so sporočili policisti. 

Poškodovana še v helikopterju, že nov klic

Med premeščanjem obeh iz helikopterja v stavbo kliničnega centra je ekipa sprejela še tretji klic na intervencijo. V Zgornji Krmi je zaradi bolezenskega stanja omagala planinka. Ekipa je onemoglo planinko na kraju oskrbela in jo s helikopterjem Slovenske vojske prepeljala v jeseniško bolnišnico.

Popoldan okoli 16. ure pa je pri vzponu na Planini Konjščica zaradi zdravstvenih težav obnemogel še en planinec. Tudi ta je bil na kraju oskrbljen in s helikopterjem prepeljan v jeseniško bolnišnico. Vzrok za dogodek je bolezensko stanje, so zapisali policisti. 

Za sestop izberite lažjo pot

"Vročina je nevarna tudi v gorah, ki so kraji ekstremov in če je pozimi problematičen mraz, je poleti enako nevarna vročina. Zato naj bo izbira ture premišljena in prilagojena dejanskim in realnim zmožnostim posameznika in njegovemu zdravstvenemu stanju. Hoditi je treba po označenih poteh, uživati dovolj brezalkoholnih tekočin ter turo prekiniti in poklicati pomoč, če pride do zdravstvenih težav. Večje tveganje za poškodbe in nesreče predstavlja tudi drugi del ture, ko se planinci in pohodniki vračajo s hribov in so že utrujeni. Takrat velikokrat prihaja do padcev, zdrsov, usoden je lahko vsak spotik. Zato se za sestop izbira lažje poti. Kdor je preutrujen, naj ne tvega, ampak naj si na varnem mestu odpočije in se nato vrne v dolino še pred temo, v nevihti pa naj si poišče varno zavetje," svetujejo policisti. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.