Nov adut ministra Hojsa v boju proti ilegalnim migrantom

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Želi si bolj učinkovitih postopkov in skupno politiko EU. "Dejstvo, da v države izvora vrnemo le 35 odstotkov vseh, ki nimajo pravice do bivanja v EU, priča o neučinkovitosti politik na tem področju," pravi Hojs.
Oglej si celoten članek

Testni projekt skupnega nadzora

Slovenski notranji minister Aleš Hojs in njegov avstrijski kolega Karl Nehammer sta se dogovorila o vzpostavitvi testnega projekta skupnega nadzora meje z droni in kamerami, so sporočili z notranjega ministrstva. Hojs je sicer na ministrski konferenci na Dunaju izrazil zaskrbljenost nad razmerami na področju migracij.

Hojs in Nehammer sta na srečanju ob robu konference govorila o migracijah v regiji Zahodnega Balkana. Dogovorila sta se za testni projekt skupnega nadzora slovensko-avstrijske meje s tehničnimi sredstvi, kot so droni in kamere. S tem želijo preveriti možnost učinkovitega sodelovanja pri skupnem nadzoru meje in prenosu teh praks na migracijsko bolj obremenjeno slovensko-hrvaško mejo, so navedli na ministrstvu.

Izrazil zaskrbljenost nad razmerami

Minister je sicer na konferenci notranjih ministrov okoli 20 držav in predstavnikov EU izrazil zaskrbljenost nad razmerami na področju migracij, ki so podobne tistim leta 2015. Vse sodelujoče je pozval, da preučijo svoje azilne sisteme in izkoristijo možnosti za preprečevanje zlorab.

"Slovenija je že v preteklosti sprejela več ukrepov, zdaj jih še zaostrujemo, pripravljene so spremembe kazenske zakonodaje, spreminjamo tudi zakon o tujcih in zakon o mednarodni zaščiti, da bomo naredili postopke še bolj učinkovite," je dejal minister, so sporočili z MNZ.

Pomembna vloga skupne politike EU

Izpostavil je tudi pomembno vlogo skupne politike EU pri vračanju tujcev v tretje države. "Dejstvo, da v države izvora vrnemo le 35 odstotkov vseh, ki nimajo pravice do bivanja v EU, priča o neučinkovitosti politik na tem področju," je dejal. Pri obvladovanju migracij na območju Zahodnega Balkana je Hojs izpostavil pomembno vlogo ustreznega varovanja zunanjih meja EU.

Hojs se je ob robu konference sestal tudi z nemškim notranjim ministrom Horstom Seehoferjem. Govorila sta o predsedovanju Svetu EU, saj Nemčija in Slovenija skupaj s Portugalsko sestavljata trio predsedovanja.

Kot so navedli na MNZ, se je minister srečal tudi z direktorico Evropskega azilnega podpornega urada Nino Gregori, s katero sta razpravljala o možnostih za okrepitev sodelovanja Slovenije in agencije ter možni podpori pri učinkovitejšem izvajanju azilnih postopkov.

dezurni@zurnal24.si

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 06:15 24. Julij 2020.

    Hojsič dej odhojsaj v svoj hojsnik in kruli komu,ki ti še verjame!Tale tvoj adut je enakovreden pridobitvi aplikacije za kontrolo …

  • 05:10 24. Julij 2020.

    Policiji bi pa Hojs lahko dal dovoljenje da streljajo na migrante če so res oboroženi. In ker so samo ekonomski …

  • 04:52 24. Julij 2020.

    Višegrajska skupina je edina opcija v evropi za boj proti uvozu migrantov. Vsa čast ji. Ne šmirglajo takih kot je …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.