Nov davek tudi za šole in bolnišnice

Foto: Anže Petkovšek slovenija 15.06.13, Univerza v Ljubljani, Univerza, fakulteta, studij, studentje
Predlog. Nepremičninski davek bodo morale plačevati tudi občine in država za svoje nepremičnine.
Oglej si celoten članek

Če bo sprejet predlog novega zakona o davku na nepremičnine, bodo morale nov davek od prihodnjega leta plačevati tudi državne, zdravstvene in kulturne ustanove ter bolnišnice, šole in univerze.

Stavbe zdravstvenih, kulturnih in izobraževalnih ustanov bodo obdavčene z 0,5-odstotno davčno stopnjo glede na informativno vrednost nepremičnine. Pisarniški prostori javne uprave, države in lokalnih skupnosti, sodišča, parlament, policijske postaje in podobno pa bodo obdavčeni z 0,8 odstotki vrednosti nepremičnine.

Na ministrstvu za finance so povedali, da zdaj nobena od navedenih ustanov "ni eksplicitno oproščena plačila nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, dejansko pa jih kot zavezance v okviru svojih pristojnosti določijo občine; v njihovo izključno pristojnost spada določitev območij, za katera se plačuje nadomestilo, in določitev same višine nadomestila". Nov zakon pa predvideva delitev prihodka med občino in državo, zato bi lahko eni plačevali drugim in obratno.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 14:30 11. September 2013.

    bolnišniče obdavčiti za nepremičnine..in obdavčiti reveže ,ki živijo v nepremičnini ,ki so jo kupili na 50 letni kredit??? Kaj ni …

  • 14:16 11. September 2013.

    NE NERABIJO VSI PLAČEVATI ISTI DAVEK....zakaj pa bi socialno ogroženi futrali pokvarjen državni mehanizem,če še za kruh nimajo??? Naj plačujejo …

  • 13:15 3. Julij 2013.

    Če že davek mora biti, naj vsi plačajo(mo) davek. V tem primeru bi moral biti nižji kot je sedaj nadomestilo, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.