Nov poziv za institut odpoklica župana

Foto: Glas Trebnje Trebnje - "Butale" Foto: Glas Trebnje Trebnje - "Butale" Foto: Glas Trebnje Trebnje - "Butale"
Slovenija je dobila vse novoizvoljene župane, ta teden po zapletu tudi postonjskega. Že pred in tik po volitvah pa se vrstijo pozivi za možnost odpoklica župana in poslanca.
Oglej si celoten članek

Prvi napori v smeri odpoklica poslancev ali županov so bili še za časa Janševe vlade; Gregor Virant je napovedal spremembe v tej smeri, vendar takrat za takšne ukrepe ni bilo zadostne podpore. S prihodom nove vlade je Virant spet napovedal, da bo pobuda prišla v državni zbor, vendar to se do danes ni zgodilo.

Nezadovoljni volivci so med drugim na spletu podpisovali peticijo za sprejetje takšnega inštrumenta ljudske zaupnice, s katero bi bilo mogoče odpoklicati župana ali poslanca. Podpisniki od nove vlade pričakujejo korake v tej smeri.

Poziv “butalskemu zakonodajalcu”

Ta teden je nov poziv prišel iz Trebnjega; z izvolitvijo pravnomočno obsojenega župana Alojzija Kastelica nezadovoljni občani so na premierja Mira Cerarja, na predsednika državnega zbora Mira Brgleza, ministra za javno upravo, na službo vlade za zakonodajo, direktorja urada za lokalno samoupravo, vodjo zakonodajne pravne službe državnega zbora in nekatere druge naslovili poziv za uvedbo instituta odpoklica župana.

V javnem pismu prej omenjenim piše: “V občini Trebnje je na zadnjih lokalnih volitvah za funkcijo župana kandidiral pravnomočno obsojeni in s strani KPK dokazano koruptivni kandidat Alojzij Kastelic. Zmagal je s pičlo razliko le 288 glasov in postal župan Občine Trebnje, pardon, postal je župan Občine Butale!” V pismu nezadovoljni Trebanjci opisujejo tudi županovo – po njihovem mnenju – neetično in nemoralno predvolilno propagando. “Prizadeti in razumni občani so občino razglasili za Občino Butale in na vpadnicah prelepili oznake naselij z imenom: Butale,” opisujejo v pismu.

V njem za "Butale" ne krivijo le obsojnega župana, pač pa tudi “butalskega zakonodajalca v Ljubljani, ki je neučinkovit in dobro plačan s strani državljanov”. Trebanjci v pismu, pod katerega se je podpisal Jože Povšič, izpostavljajo, da bi moralo biti to področje že zdavnaj urejeno. “Dejstvo je, da Alojzij Kastelic izkorišča neurejeno zakonodajo s tega področja, torej zakonodajo, ki bi preprečila obsojenim in koruptivnim osebam kandidiranje na volitvah in opravljanje javne funkcije.

V pismu Trebanjci omenjene prosijo za jasen odgovor in takojšnjo spremembo zakonodaje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 12:07 28. Oktober 2014.

    Pa še to..."prizadeti in razumni" je napisal.......se je za vprašat o tem stavku,kdo je prizadet in razumen!?

  • 12:04 28. Oktober 2014.

    Pismo ni delo trebanjcev,ampak enega človeka,ki se ne more sprijazniti,da je njegova ljubljenka izgubila volitve v Trebnjem.Le kaj so mu …

  • 07:13 27. Oktober 2014.

    288 glasov .....naj bo še tako pičla razlika, zmagal je. In spet se je od nekje vzel Povšič, ki ne …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.