Nova blokada za Hrvaško

Foto: Žurnal24 meja karta bobo
Slovenija je v Bruslju potrdila zadržke zaradi prejudica še pri enem poglavju v pogajanjih Hrvaške z EU.
Oglej si celoten članek

Slovenija je zadržek pri poglavju za prost pretok delavcev potrdila na delovni skupini za širitev v Bruslju iz enakega razloga kot pri vseh preostalih poglavjih – ker je Hrvaška po njeni oceni v pogajalska stališča za odprtje ali zaprtje teh poglavij vnesla elemente, ki prejudicirajo reševanje vprašanja meje. Slovenija ima tako zdaj zadržke pri skupno štirinajstih poglavjih – devetih za odprtje in petih za zaprtje.

Dve poglavji, za kateri ni zelene luči
Med poglavji, ki niso odprta, ostaneta še dve, za kateri Hrvaška še ni dobila zelene luči za ta korak niti od Evropske komisije: konkurenca, kamor spada pereče vprašanje preoblikovanja hrvaških ladjedelnic, ter pravosodje in temeljne pravice, kamor spada sodelovanje z Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu, zaradi katerega ima zadržke več drugih članic Unije.

Viri pri švedskem predsedstvu EU so danes o stanju Hrvaške v pogajanjih z EU dejali, da to ne izraža dejanskega napredka države kandidatke na poti v EU. "Jasno smo povedali, da bi si močno želeli oziroma da bi bilo zelo dobro, če bi državi uspeli najti načine za rešitev tega vprašanja," so viri ponovili stališče.

Državi se morata dogovoriti sami
Slovenija je za rešitev problema prejudicev najprej Hrvaški predlagala, naj sporne elemente umakne iz pogajalskih dokumentov, nato je ta problem lani neuspešno poskušalo rešiti francosko predsedstvo z izmenjavo pisem, junija pa so propadla tudi šestmesečna prizadevanja pod vodstvom komisarja za širitev Ollija Rehna s predlogom za način reševanja vprašanja meje in zastoja Hrvaške na poti v EU, ker Hrvaška ni želela nadaljevati pogovorov o zadnjem spremenjenem predlogu komisije.

Predsedstvo EU in Evropska komisija sta po propadlih pogovorih poudarila, da morata zdaj državi premisliti in se sami dogovoriti, kako naprej. Slovenija želi pogovore nadaljevati tam, kjer so zastali.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.