Nova goljufija na Facebooku

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Nepridipravi so očitno našli nov način, kako zlorabiti mobilne telefone oziroma plačilni sistem Moneta, opozarja Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS).
Oglej si celoten članek

Tokratna goljufija se odvija na Facebooku, zato se pazite neznanih "prijateljev", ki vas prosijo za oddajo glasu za njihovo fotografijo.

Nepridipravi se po navadi predstavijo kot mlada dekleta in poskušajo pridobiti vašo pozornost in zaupanje. Nato uporabnike prosijo, naj glasujejo zanje oziroma za njihovo fotografijo. Pri tem morajo uporabiti posebno kodo v obliki *trimestna številka*trimestna številka# (npr. *180*299#, številke so različne). Z glasovanjem, ki naj bi stalo 9 oziroma 11 centov, naj bi bil uporabnik tudi uvrščen v žrebanje za potovanje v daljne kraje.

Takoj po glasovanju pa sledi šok. Uporabniki so namreč prejeli povratno SMS-sporočilo, v katerem je pisalo: "Plačilo z Moneto v vrednosti 50 € je bilo uspešno potrjeno ponudniku …" Izpišeta se tudi prodajno mesto (v primeru članice Zveze potrošnikov Slovenije je bilo to BS Petrol) in referenčna številka plačila. Ponudniki so lahko različni, zneski pa vedno 50 evrov ali nekaj manj, kar ustreza splošnemu limitu za kupovanje z Moneto (50 evrov), pravijo pri ZPS.

Kako prepoznati goljufijo?

Da gre za plačilo prek Monete, je preprosto prepoznati, saj je ukazni niz, ki ga je treba vtipkati v telefon, vedno enak: *180*žeton# (žeton je niz znakov, ki ga sistem generira za točno določen nakup). Kdor ima vključeno kodo PIN za plačevanje prek Monete, mora dodati še to kodo, kar pomeni, da je njegov ukazni niz videti nekako takole: *180*žeton*PIN#, piše na spletni strani ZPS.

Kaj storiti?

"Vsem uporabnikom svetujemo, naj vključijo kodo PIN in jo uporabljajo pri nakupih prek Monete – s tem bo možnost zlorab bistveno manjša. Prav tako opozarjamo, da je sistem nakupovanja prek Monete zelo podoben kot pri sistemu kreditnih kartic, zato se velja med plačevanjem s telefonom obnašati enako skrbno kot med plačevanjem s kreditno kartico. Če ste dobili obvestilo o nakupu prek Monete, vi ali vaši najbližji pa tega nakupa niste opravili, se čim prej pisno pritožite pri svojem operaterju. O zlorabi oziroma prevari obvestite tudi policijo, saj so prav oni pristojni za tovrstne goljufije. Predvsem pa ne pošiljajte nikakršnih kod oziroma nizov znakov, če ne veste točno, kakšno storitev boste z njimi opravili,“ svetujejo pri ZPS.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 18:48 5. Avgust 2013.

    Bebavi uporabniki Facebooka. <br />Škoda, da jim pametni nepridipravi ne poberejo po 1000 € z računa.<br /><br />Če bi se …

  • 16:49 5. Avgust 2013.

    pametni goljufi svaka čast

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.