Nova Jugoslavija brez Slovenije

Foto: Žurnal24 zemlejvid, Jugoslavija
„Zjutraj pijemo slovensko mleko, dopustujemo na Hrvaškem in gledamo derbi Jadranske lige,“ ugotavlja srbski Press. Se znova pojavlja ideja o skupni Jugoslaviji? Mogoče, a brez Slovenije.
Oglej si celoten članek

Po slavospevu novim toplim slovensko-srbskim-hrvaškim odnosom sogovornik srbskega Pressa ekonomist Goran Nikolić ugotovi glede slovenske vloge naslednje: „Po drugi strani pa v državah bivše Jugoslavije ni nobene želje, da bi ugotovili, kaj delajo tisti Janezi. Jugoslovanski prostor se tako vse bolj formira na relaciji Zagreb-Sarajevo-Beograd, medtem ko je Ljubljana ponavadi izpuščena. Razlog za to so jezikovne prepreke, ohol odnos do Balkana, pa tudi zato, ker Balkan ne pogreša ravno teh „smučarjev“, ki so vstopili v Evropsko unijo.“ Izpostavlja pa, da zlasti slovenski umetniki potrebujejo Balkan, saj je slovenski trg zanje premajhen.

Da bi nastala res nova Jugoslavija, Nikolić zavrača, verjame pa v nove trdnejše povezave med Srbijo, Hrvaško in Bosno. In kot kaže, bo glavna vez med njimi nogomet. Tako hrvaški kot srbski predsednik promovirata idejo, da bi se obe državi in še Bosna potegovale za Evropsko nogometno prvenstvo 2020. To bi bila po ugotovitvah Pressa prva resna povezava med državami.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.