Nova meja bo z BIH

Foto: Suzana Kos
Foto: Suzana Kos
Hrvaška bi lahko v schengenski prostor vstopila v dveh do treh letih; z evalvacijo pripravljenosti začne 1. julija 2015.
Oglej si celoten članek

V prvih 24 dneh skupne kontrole na meji med Slovenijo in Hrvaško je mejo prečkalo 1.730.971 motornih vozil s slabim 3,9 milijoni potnikov. Danes sta si delo skupne mejne kontrole na mejnem prehodu Dragonja sicer že drugič ogledala oba notranja ministra Gregor Virant in Ranko Ostojić ter oba sodelovanje ocenila kot pozitivno. "V sedanji situaciji je to najboljše, kar smo lahko naredili. Seveda vsi komaj čakamo, da Hrvaška vstopi v schengen in da meja dokončno pade," je ob tem povedal Virant.
 
Skupna mejna kontrola že poteka na 37 mejnih prehodih od 57, trenutno pa se že pogovarjajo, da bi enotni nadzor uvedli na še dodatnih 11 mejnih prehodih. Med temi ni mejnega prehoda Sečovlje, ker je tam še odprto vprašanje razmejitve in ne bi radi, kot je dejal Virant, ničesar prejudicirali. Skupna mejna kontrola sicer iz praktičnih razlogov poteka na slovenski strani, saj informacijska oprema slovenske policije omogoča schengensko kontrolo, je še pojasnil Virant.

Tujci ustavljajo promet

Zaradi skupne kontrole sicer po opažanjih voznikov na nekaterih prehodih prihaja do upočasnitve prometa in zastojev, ker tuji vozniki zanjo ne vedo, obvestil o tem pa ni na iz avtomobilov takoj vidnih mestih. Na Ministrstvu za notranje zadeve so povedali, da je bilo s hrvaškimi varnostnimi organi dogovorjeno, da bodo svoje mejne prehode ustrezno označili z vsemi potrebnimi informacijami za potnike in da so po njihovem vedenju to tudi naredili. "Bomo pa pri njih še enkrat preverili, ali so to dejansko storili na vseh njihovih mejnih prehodih, kjer poteka skupna mejna kontrola na slovenski strani ter jim predlagali, da to storijo tam, kjer morebiti še niso," so dodali na MNZ.
 
Hrvaška bo sicer čez dve leti začela postopek za vstop v schengenski prostor; priprave že pospešeno potekajo. Virant je tako napovedal, da lahko računamo, da bo Hrvaška relativno kmalu vstopila v schengenski režim, v pol do enega leta po pričetku postopka evalvacije za vstop. Hrvaški notranji minister Ostojić je ob tem opozoril, da bo prihodnja meja EU meja z Bosno in Hercegovino dolga kar 1.300 kilometrov in bo "najzahtevnejša meja, ki bo v prihodnje v Evropi". Na to se aktivno pripravljajo ob zavedanju, da morajo biti standardi povsod isti in "da bo to prihodnja meja EU".

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 19:23 24. Julij 2013.

    Sta pa bila prisotna na Slovenski strani oba policista... Tako slovenski kot hrvaški in oba preverila dokumente...

  • 19:21 24. Julij 2013.

    Morm rečt, da se na Hrvaški strani tega pravila o skupni meji ne držijo, saj so me v Sečovljah na …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.