Nova orožarska afera? Dobavljeni oklepniki neizpravni

Foto: Vlada RS
Foto: Vlada RS
Slovenija je od ZDA za 30 milijonov evrov kupila oklepnike, pri katerih so odkrili številne tehnične nepravilnosti, naročila pa je že nove.
Oglej si celoten članek

Ministrstvo za obrambo je za 30 milijonov evrov kupilo oklepna vozila, ki jih vojska ne more uporabljati. Nekatera niso opravila niti tehničnega pregleda, poroča portal Necenzurirano.si.

"Dolgo pričakovana modernizacija opreme in oborožitve Slovenske vojske se je končno začela," je poudaril minister za obrambo Matej Tonin 4. junija na predstavitvi 38 lahkih oklepnih vozil Oshkosh Defence, ki naj bi zagotovili uspešnejše in varnejše opravljanje nalog.

Vozila po treh mesecih stojijo v vojašnici. Dobavljena so bila brez oborožitvenih postaj, orožja in komunikacijske opreme, zato jih vojaki ne morejo uporabljati. Vozila "niso v polni uporabi, saj še niso povsem opremljena", so sporočili iz ministrstva. Serija napak na vozilih in ostale nepravilnosti, ki jih je Tonin moral poznati, so razvidne v dokumentaciji, ki so jo novinarji uspeli pridobiti.

Neustrezna za najosnovnejše naloge. Vozila naj bi bila nova, vendar…

Kakovostni prevzem naj bi bil opravljen, ko bi na vozila namestili vso opremo, kar se še ni zgodilo. Vozila tako uradno skladišči direktorat za logistiko, a so parkirana v vojašnici, kjer jih še ne morejo uporabljati. Ministrstvo trdi, da bodo vozila popolnoma opremljena v januarju, komunikacijsko-informacijska oprema pa do konca leta 2022.

Med osmimi naključno izbranimi vozili jih 2. junija, torej pred Toninovim govorom, pet ni prestalo tehničnega pregleda, razkrivajo dokumenti. Težave so se pokazale pri "neustreznem zavornem učinku", znakih okvare vitlov in poškodbe žarometov, jermenov motorja in balističnega stekla. Gre za vozila, ki naj bi jih kupili kot domnevno nova, poleg tega pa jim je bila izmerjena prevelika teža že brez opreme.

V nasprotju z dogovorom je manjkalo sedem kosov različne vojaške opreme, prav tako pa ni bilo možno potrditi, da so bili nameščeni vsi kabli za vgradnjo sistemov. Sistem poveljnikovega monitorja je bil zaklenjen z geslom, ki ga predstavniki podjetja Oshkosh Defence niso imeli, ponekod pa so bile nameščene tablice, da so last ameriške vojske. 

Ministrstvo je pred tednom dni z Američani podpisalo novo pogodbo o dobavi še dodatnih 37 vozil istega proizvajalca v višini 39 milijonov evrov.

Gre za štirikolesnike, ki naj bi nadomestili vozila hummer. Pogodbo o nakupu prve pošiljke lahkih vozil LKOV 4X4 je v času vlade Marjana Šarca podpisalo ministrstvo za obrambo pod vodstvom Karla Erjavca. Dogovor v višini 30 milijonov evrov je bil sklenjen neposredno z ameriško vlado, da bi se izognili posrednikom in korupcijskim tveganjem. Predvidel je, da bodo imela vsa vozila integrirano oborožitveno postajo norveške orožarske skupine Kongsberg, ki je polovična lastnica finske Patrie.

Že lani so iz vojske prihajale informacije, da gre za nepreizkušena in nepopolna vozila brez opreme. Februarja letos, v času vlade Janeza Janše, so v investicijskem programu spremenili zahtevane tehnične in operativne značilnosti vozil na način, da so jih prilagodili podjetju Oshkosh Defence.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 51

  • 18:06 23. September 2021.

    Korl in Serpentinšek spet ne bosta nič kriva.

  • 16:24 23. September 2021.

    Sramota!! Ali ne znate napisat slovenskega naslova, kaj pomeni "neizpravni"???

  • 14:18 23. September 2021.

    Katastrofa, ko že misliš, da so že vse zavozili, se pojavi nova afera. A to ni katerakoli, za orožarsko gre, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.