Nova vrsta virusa HIV

Foto: Žurnal24 Nova vrsta virusa HIV izvira iz goril.
Znanstveniki so pri neki Francozinji odkrili nov sev virusa HIV. Ta je dokaz, pravijo znanstveniki, da se virus HIV ves čas spreminja in se hitro širi.
Oglej si celoten članek

Francoski zdravnik je pri 62-letni ženski iz Kameruna, ki sicer živi v Parizu, pri pregledu krvi ugotovil določena neujemanja z do zdaj znanim virusom HIV. Dodatne preiskave so pokazale, da gre za nekoliko spremenjeno obliko virusa. Če prva izvira iz šimpanzov, pa po trditvah znanstvenikov nova izvira iz goril.

Ženska je nekaj časa živela v Kamerunu, kjer pa ni imela nobenega stika z gorilami, zato njen zdravnik sklepa, da jo je okužil nekdo, s katerim je imela spolne odnose, ni pa nujno, da je sam bolehal zaradi virusa.

Z virusom HIV je po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije po vsem svetu okuženih že dobrih 33 milijonov ljudi.

Čeprav gre za do zdaj edini znani primer okužbe z novo obliko HIV-a, pa znanstveniki sklepajo, da bodo odkrili še več primerov. Kot pravijo je ta primer dokaz, da se zaradi mobilnosti ljudi virus lahko razširi zelo hitro.

"Virus se lahko prenaša z osebka na osebek, s primata na primata: virusi so z nami že milijone let in redno zamenjujejo gostitelje,"
pojasnjuje doktor Donald Robertson z Univerze v Manchestru.

Kot pravi, pa bodo najverjetneje do sedaj znana zdravila proti virusu HIV pomagala tudi ženski z novo obliko virusa. "Menim, da ta virus ne bo predstavljal kakršnih koli novih težav, ki jih že zdaj rešujemo v zvezi z virusom HIV," miri Donaldson.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.