Novak: Ne gre za denar

Foto: Žurnal24 Borut Novak, ki je zdaj eden izmed dveh direktorjev podjetja Zarja, je po aferi
Afera. Po petih letih sodba policistu in tožbi preiskovancev proti državi.
Oglej si celoten članek

Zaradi nepravilnega dela državnih organov v primeru preiskovanja domnevnega gospodarskega kriminala na Komunali Novo mesto leta 2004 sta, kot so povedali na državnem pravobranilstvu, vloženi dve tožbi v skupnem znesku 677 tisoč evrov.

Borut Novak, nekdanji direktor podjetja, ki so ga takrat tako kot njegovo pomočnico Jožico Fabjan za 48 ur tudi pridržali, je prejšnjo sredo v omenjeni tožbi že imel prvo obravnavo. "Postopek bo verjetno dolgotrajen, saj se bo nadaljeval še z zaslišanjem prič," pove Novak.

Policist obsojen. Še ne pravnomočno. Vodja kriminalistične preiskave leta 2004 na Komunali Novo mesto Stanislav Pungerčar je bil na prvostopenjskem sodišču pogojno obsojen na štiri mesece zapora. Sodba še ni pravnomočna. Zadeve domnevnega gospodarskega kriminala, ki jih je preiskoval, pa so zaradi pomanjkanja dokazov umaknili.

Toži tudi Fabjanova
Za drugo tožbo, ki jo omenjajo na državnem pravobranilstvu, pravi, da jo je vložila Fabjanova, misli pa, da sta se za tožbi odločila tudi Ciril Atelšek, direktor družbe Trata Novo mesto, ki je bil takrat zaslišan, in Žare Kovačevič, vodja investicij na Komunali Novo mesto, ki so ga za nekaj ur pridržali.
Ali je omenjeni znesek vsota štirih ali dveh tožb, Novak ne ve in poudarja, da denar pri tem ni pomemben.

Kršene človekove pravice
"Za tožbo sem se odločil, ker je to edina možnost pritiska na ljudi, ki so te postopke takrat izvajali. Njihove kršitve človekovih pravic so bile evidentne in namerne," trdi. Ob tem navaja vklepanje brez potrebe, ki so ga posnele tudi kamere, in prisluškovanje štirim ljudem ter dvodnevno pridržanje. "Gospodom s policije pa sem že takrat povedal, da bi lahko kadarkoli prišli pregledat naše poslovanje. Tudi stroškov za državo bi bilo manj, tako pa se je s to izmišljeno zadevo ukvarjalo 140 policistov," konča.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.