Novakova v Clevelandu

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak je v petek začela obisk pri ameriških Slovencih. Danes bo v Akronu odprla urad za inovacije v sodelovanju Centra odličnosti Polimat in Slovensko-ameriškega poslovnega združenja (SABA).
Oglej si celoten članek

Ministrica Ljudmila Novak je v petek priletela v Minneapolis in se tam na letališču srečala s predstavniki slovenske skupnosti v Minnesoti z novim častnim konzulom Mirom Medvedom na čelu. Medvedu je izročila priznanje urada za dosedanje delo.

Iz Minneapolisa je Novakova odpotovala v Cleveland, kjer je ta konec tedna potekalo tradicionalno praznovanje Polka vikend ob zahvalnem dnevu. Sodelovala je tudi na podelitvi nagrad glasbenikom.

Rajanje ob polki, ki vsako leto v Cleveland privabi več kot 3.000 ljudi iz ZDA in Kanade, je potekalo od četrtka do sobote, Novakova pa je podelila priznanje urada Dvorani slavnih in muzeju polke ob 25. obletnici delovanja ter posebno nagrado tudi legendarnemu "polka duhovniku" Franku Perkovichu iz Chisolma v Minnesoti.

Prva polka maša leta 1973

Perkovich je imel prvo polka mašo, to je kombinacijo slovenskih narodnih melodij s pesmimi cerkvene liturgije, leta 1973. Do danes je bilo prodanih več kot 100.000 posnetkov maše, ki je postala nepogrešljiv del slovenskih festivalov v ZDA. Perkovich je imel takšno mašo tudi v soboto.

"Počaščena, da so vnesli slovenske navade"

Ministrica se je med drugim posebno zahvalila upokojenemu škofu Edvardu Pevcu za njegovo odprtost in sodelovanje s slovensko skupnostjo. V nagovoru na slovesnosti se je Novakova zahvalila vsem, ki jim je uspelo ohraniti slovensko kulturo v ZDA. Dejala je, da je počaščena, da so ameriški Slovenci v ameriško kulturo vpeli toliko slovenskih navad, tradicije in glasbe, s čimer so obogatili ameriško kulturo in ohranili lastno dediščino.

V nedeljo sta bila na programu obiska župnije svetega Vida in Slovenske pristave, kjer je ministrica položila šopek pri spomeniku žrtvam med- in povojnega nasilja v Sloveniji. Novakova se je srečala tudi z ustanoviteljem Slovenskega raziskovalnega centra Edijem Gobcem.

Obisk ministrica danes nadaljuje v Akronu, v načrtu pa ima še obiske Pittsburgha, Lemonta in Jolieta pri Chicagu, Milwaukeeja in New Yorka.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 16:42 26. November 2012.

    Ljudmila Novak, ko te vidim kjerkoli ali o tebi preberem karkoli, mi postane slabo in mi gre na bruhanje!

  • 13:18 26. November 2012.

    Putuje na naše stroške???

  • 12:43 26. November 2012.

    Novakova emigriraj , ostani tam "!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.