Nove poplave jutri in v sredo

Foto: Boštjan Tacol slovenija 12.10.2011, odprtje novih bivalnih objektov Zavoda za prestajanje kazn
Ujma. Razdelili več kot 54.000 vreč.
Oglej si celoten članek

Agencija Republike Slovenije za okolje je včeraj izdala opozorilo o povečani poplavni ogroženosti zaradi plavja na vodotokih.

Najhuje jutri in v sredo

"Pretoki rek se bodo zaradi prenehanja deževja danes sprva ustalili, vztrajno pa se bodo še povečevali vodostaji na ojezerjenih površinah," opozarja hidrolog Janez Polajnar in dodaja, da lahko novo nevarnost poplavljanja sicer pričakujemo v prihodnjih dneh, ko naj bi ponekod zapadlo med 40 in 70 litri dežja na kvadratni meter. Poplave bodo tako najbolj pretile jutri in v sredo.

Pretoke otežuje plavje


Že včeraj popoldne so močneje narasle Poljanska Sora in Sora, Gradaščica, Pšata in druge manjše reke v osrednji Sloveniji, v zgornjem toku začenja poplavljati tudi reka Vipava. Te reke zaenkrat poplavljajo zlasti na mestih, kjer zastaja plavje. Na območju vsakoletnih poplav sta bregove prestopili Ljubljanica in Krka; povečujejo se ojezerjene površine na območjih kraških polj Notranjskega in Dolenjskega krasa.

Stanje obvladujejo

Po besedah poveljnika civilne zaščite Srečka Šestana razmere na najbolj ogroženih območjih, ki so sicer še zmeraj brez elektrike, obvladujejo. "Razdelili smo 54.000 protipoplavnih vreč, upamo pa, da količina padavin tukaj ne bo tako velika. Manjše poplave smo sicer zaznali na območjih ob strugah rek Krke in Vipave, vendar je voda zaenkrat zalila zgolj poljske površine; ljudje in stanovanjski objekti tako ostajajo zunaj poplavne nevarnosti," razlaga. Vendar pa ljudje v njihovih regijskih centrih kljub temu ostajajo v pripravljenosti.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.