Nove ugotovitve: Ste bili cepljenji proti tuberkulozi? Srečo imate!

V državah, kjer so ljudje cepljeni proti tuberkulozi, veliko manj smrtnih žrtev zaradi covida-19.
Oglej si celoten članek

"Ugotavljamo, da imajo tisti narodi, ki so bili zaščiteni proti tuberkulozi, bistveno lažji potek bolezni covid-19. To na prvi pogled ni logično, saj je tuberkuloza stvar bakterije, covid-19 pa je virusna bolezen. Molekularnega mehanizma še ne poznamo, ampak videti je, da cepljenje proti tuberkulozi nekako tako aktivira imunski sistem, da so potem pri okužbi z virusom SARS-CoV-2, ki povzroča virus covid-19, na neki način zaščiteni," je za TV Slovenija povedal Borut Štrukelj s fakultete za farmacijo.

To na prvi pogled ni logično, je dodal, saj je tuberkuloza stvar bakterije, covid-19 pa je virusna bolezen, a izgleda, da cepljenje proti tuberkulozi tako aktivira imunksi sistem, da so bolniki, ki so okuženi s SARS-CoV-2 nekako zaščiteni.

Na Nizozemskem so pred nekaj dnevi že vpeljali tudi poskusno študijo pri zdravstvenih delavcih, ki so najbolj na udaru.

"2.000 jih bo dobilo cepivo, 2.000 pa placebo in verjamejo, da bo pri teh prvih potek morebitne bolezni lažji," je razložil Štrukelj.

Štrukelj je povedal še eno zanimivost. Portugalska ima petrkat manj prebivalcev kot Španija, ima pa kar 50-krat manj smrtnih primerov zaradi covida-19. Španci so v zadnjem obdobju cepitev proti tuberkulozi izpustili, prav tako Italija in ZDA. Mogoče je tukaj res obstaja neka povezava.

Znanstveniki pa razvijajo tudi posebna cepiva, ki bodo usmerjena neposredno proti virusu SARS-CoV-2: "Optimistično računamo, da bi do konca leta nekaj že morali imeti v rokah," je povedal Štrukelj.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 21

  • 09:11 14. April 2020.

    Karkoli vam bodo osrenji mediji prodali kot čudežno cepivo, ga pod nobenim pogojem ne vzemite!!!! Imamo zdravila, ki delujejo 98% …

  • 00:25 14. April 2020.

    Članek je na hitro napisan slovnični zmazek.

  • 00:06 14. April 2020.

    Ionizatorje si nabavte ti uničujejo vse bakterije, viruse itd ...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.