"Novega papeža bomo dobili prej kot vlado“

Foto: EPA
Foto: EPA
O vzrokih za odstop papeža in njegovem nasledniku smo se pogovarjali z zgodovinarjem, dr. Francetom Martinom Dolinarjem.
Oglej si celoten članek

Papež je napovedal svoj odstop, kot razlog pa navedel svojo starost. Je bilo to nekako pričakovano?
Zdravstveno stanje oziroma starost bi lahko bil razlog. Še pod vodstvom Janeza Pavla II. je nekoč rekel, da bi v takšnih okoliščinah papež lahko odstopil. To je nekje v skladu z njegovim značajem in nadziranjem in s tega vidika ni presenečenje. Presenečenje je zato, ker te prakse do zdaj ni bilo.

Kolikokrat se je v zgodovini sploh zgodil primer odstopa papeža?
Prostovoljno je odstopil samo papež v srednjem veku ter na koncilu v Konstanci leta 1417, ko so papeža k odstopu prisilili. To je tako tretji primer, da se zamenja vrhovni poglavar.

Kakšni so nadaljnji postopki? Kdaj bi lahko izvolili novega papeža?
Najprej mora papež formalno podati svoj odstop. Po njegovem odstopu bo njegov namestnik kamerlengo, najstarejši kardinal, sklical konklave. Postopek je popolnoma enak kot v primeru smrti papeža.

Po nekaterih napovedih naj bi bilo to že v marcu. Se lahko pričakuje, da bo nov papež znan že čez en mesec?
Teoretično lahko. Tokrat ni pogreba, prej se je namreč čakalo na pokop. Tako bo normalen postopek in teoretično v najboljšem primeru bi se to lahko zgodilo. Vsekakor prej, kot bi mi dobili vlado.

Tak način menjave je bil verjetno dolgo načrtovan. Se vam zdi, da je naslednik že izbran?
Ne, to se mora kardinal odločiti in dogovoriti. Ne vem, koliko so bili o odstopu sploh obveščeni. Se bodo pa začeli neformalno pogovarjati v konklavu.

Kako bi ocenili zadnjih sedem let pod vodstvom Benedikta? V čem se je razlikoval od predhodnika?
Kar se tiče komunikacije z ljudmi, sicer ni imel enake karizme, kot jo je imel Janez Pavel II. Kar je presenetljivo, je to, da je prav tako privlačil množice, in sicer s svojo umirjenostjo in odprtostjo. Vse nas je presenetilo, da je ravno tako privlačil množice kot njegov predhodnik. Čeprav ni veliko potoval po svetu. Bil je teolog in na teološkem področju je vzpostavil neko jasnost, ne glede na to, ali se je kdo z njegovimi nadzori strinjal ali ne. V teh stvareh je bil jasen, pri njem se je točno vedelo, kaj si misli, kakšno je njegovo nadziranje in kakšni so njegovi pogledi na določena vprašanja. Njegov pontifikat bo štet kot pozitiven.

Bo njegov naslednik poskusil vladati na podoben način kot njegova predhodnika? Bo priljubljen pri množicah?
Težko je reči. To je odvisno od usmerjenosti kardinalov, koga bodo izbrali. Je v veliki meri osebni pečat, ki ga da človek. In če je človek odprt sodobnim tokovom, potem da. Upam, da se v kardinalskem zboru zavedajo problema cerkve kot ustanove, problema krščanstva kot takega in odnosa do verujočih, drugače verujočih in neverujočih. Upamo, da se bo takšna usmerjenost cerkve nadaljevala.

Lahko vi osebno izpostavite oziroma napoveste morebitnega kandidata?
Ne. To je zelo nepredvidljivo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 08:53 12. Februar 2013.

    Malo za hec: odstopil bom, ovčice moje, ker so grehi vaše vlade pretežki zame.........

  • 08:34 12. Februar 2013.

    Sinovi slovenske matere in novi junaki<br />Kdo so novi slovenski junaki?<br />http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/786-sinovi-slovenske-matere-in-novi-junaki

  • 14:29 11. Februar 2013.

    mislim, da je tisti napis od zadnjič prišel s strani vladajoče stranke, ki hoče zopet skregati ljudi med seboj.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.