Novi List: Pahor SD naredil za ujetnico kulta osebnosti

Foto: Mediaspeed.net
Foto: Mediaspeed.net
Čeprav se je zdelo, da se Borutu Pahorju obeta nova lahka zmaga, bo njegova vnovična izvolitev na vodilni položaj v SD pravo čudo, danes ocenjuje hrvaški časnik Novi list.
Oglej si celoten članek

Do tega zaključka so v Novem listu prišli potem, ko sta Borutu Pahorju Ljubljana in podmladek stranke obrnila hrbet zaradi nekaterih njegovih izjav v zadnjem času, danes ocenjuje hrvaški časnik Novi list. Dodaja, da je Pahor SD naredil za ujetnico kulta osebnosti.

Nič ni Pahorja odvrnilo od namere, da v soboto na kongresu stranke poskuša dobiti še en mandat na čelu slovenskih socialdemokratov – ne dejstvo, da je bil pred pol leta katastrofalno poražen na parlamentarnih volitvah, ne dejstvo, da je med socialdemokrati vse več tistih, ki menijo, da je Pahorjevih 15 let na čelu stranke preveč in da je preprosto prišel čas, da odide, piše reški časnik.

Čeprav je leta 2005 trdil, da ne bo več kandidiral za predsednika SD, mu obljube ni uspelo izpolniti, čeprav je edini poraženec, ki ni odšel s scene. Katarina Kresal in Gregor Golobič, s katerima je bil Pahor v vladajoči koaliciji, sta zapustila politiko, celo premier Janez Janša je po formalnem volilnem porazu v stranki ponudil odstop.

Sobotni kongres kot obračun Pahorja s "Kučanovim klanom"

"Edino Pahor se ne da. Za svojo odločitev pa ponuja izvirno pojasnilo – brez njega, pravi, bi bil volilni poraz še hujši," piše časnik, ki dodaja, da je vendarle nemogoče napovedati, kako bo v soboto volilo približno 400 delegatov SD.

"Lastno stranko je Pahor preoblikoval v ujetnico lastnega kulta osebnosti. Kot mesija je prepričan, da bi njegov odhod pomenil popoln potop stranke in izgubo njene avtonomije," dodaja Novi list.

Kot pojasnjuje, že leto dni traja spopad med Pahorjem in vplivnim bivšim predsednikom države Milanom Kučanom. Tako nekateri v Sloveniji vidijo sobotne volitve v SD kot nadaljevanje obračuna Pahorja s "Kučanovim klanom". V omenjenem klanu naj bi bila oba Pahorjeva protikandidata, Igor Lukšič in Patrick Vlačič, še poudarja časnik.

S tekmo za šefa SD je Pahor začel tudi kampanjo za jesenske predsedniške volitve, na katerih bo zagotovo kandidiral, čeprav uradno tega še ni potrdil, sklene reški časnik.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.