Novi podatki: Epidemija raste, a tudi ena dobra novica!

Foto: Epa
Foto: Epa
Tudi to nedeljo je bilo potrjenih več primerov kot preteklo nedeljo.
Oglej si celoten članek

V nedeljo je bilo ob 1.706 opravljenih PCR testih potrjenih 291 okužb z virusom sars-cov-2. 

Opravljenih je bilo tudi 9.221 hitrih testov, a ni podatka o tem, koliko je bilo pozitivnih.

14-dnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev znaša 624, sedemdnevno povprečje dnevnih okužb pa 1.039. 

V primerjavi s preteklo nedeljo, ko je bilo potrjenih 282 pozitivnih primerov, jih je bilo to nedeljo za približno tri odstotke več.

Zaradi covid-19 se v bolnišnicah zdravi 364 bolnikov, od tega jih je 98 na oddelkih za intenzivno nego.

Po kriterijih ECDC smo v temno rdeči fazi

Institut Jožef Stefan v zadnji prognozi širjenja epidemije covid-19 v Sloveniji, ki so jo objavili 17. septembra, piše, da epidemija narašča s podvojitvenim časom približno 14 dni. 

"Po kriterijih ECDC smo v temno rdeči fazi. Četrti val bo zaradi velike kužnosti različice delta predvidoma tako obsežen, da se bo do pomladi okužil bolj ali manj vsak necepljeni," piše Matjaž Leskovar z IJS. "Da četrti val ne bo preveč narasel, predvsem pa, da ne bo premočno obremenil bolnišnic, bi bilo potrebno, da se vsaj vsi starejši od 40 let čim prej cepijo in s tem zaščitijo pred hujšim potekom bolezni. Zaželena precepljenost odrasle populacije je nad 90 odstotkov."

Pospešeno cepljenje

V drugem, tretjem in četrtem valu se je do zdaj okužila približno slaba polovica prebivalstva. "Trenutno je delež kužnih približno 0,9 odstotka prebivalstva oz. približno vsak 110. prebivalec," pišejo pri IJS. "Hitrost cepljenja je približno 49 tisoč prvih odmerkov na teden oz. 2,3 odstotka prebivalstva na teden. Hitrost prekuževanja je približno 21 tisoč okuženih na teden oz. 1,0." odstotka prebivalstva na teden.

Se rast epidemije umirja?

V soboto smo po dolgem času sicer prvič zabeležili rahel padec okužb v primerjavi s preteklim tednom, vendar je bilo že v nedeljo spet nekoliko več primerov, a se je rast precej upočasnila. 

Luka Renko s Sledilnika na Twitterju piše, da se je v odpadnih vodah v čistilnih napravah v Ljubljani, Mariboru, Domžalah in Kamniku v zadnjem tednu prvič znižala vrednost koronavirusa. "Upam, da je to prvi znak, da se kmalu obrnejo tudi ostale epidemiološke krivulje," je zapisal.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 12:58 20. September 2021.

    baje , da je tole ceplenje za nekatere ratal donosen posel ... na kartici ni slike lastnika, tako da prineseš …

  • 12:19 20. September 2021.

    V nedeljo je bilo okuženih 17% testiranih in to je pomembno, ne pa število okuženih, ki je odvisno le od …

  • 11:26 20. September 2021.

    Prvi mesec sem od tega preprostega spletnega gospodinjskega dela prejel 26391. To delo je na spletu in je delno ali …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.