Novi podatki: Slabe novice, krivulja se je obrnila navzgor!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Včeraj je bilo potrjenih več okužb kot pred enim tednom.
Oglej si celoten članek

Ob 1.846 opravljenih PCR testih je bilo v nedeljo potrjenih 698 novih okužb z virusom sars-cov-2. To pomeni, da je bil delež pozitivnih približno 38 odstoten.

Opravljenih je bilo tudi 39.898 hitrih testov, a ni podatka o tem, koliko je bilo pozitivnih, saj se hitri testi preverjajo s PCR. 

Sedemdnevno povprečje dnevnih okužb znaša 1.075, 14-dnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev pa je 762. 

V primerjavi s prejšnjo nedeljo, ko je bilo potrjenih 586 novih okužb, jih je bilo to nedeljo za približno 19 odstotkov več, kar je slab podatek in morda že kaže, da se je epidemiološka krivilja okužb spet obrnila navzgor.

Res je, da je bilo tudi opravljenih nekoliko več PCR testov, delež pozitivnih PCR testov pa je približno enak kot pred enim tednom.

Matjaž Leskovar z Instituta Jožef Stefan, ki pripravlja prognozo širjenja covid-19 v Sloveniji, je v zadnji prognozi je napovedal, da bo epidemija zaradi širjenja omikrona okoli novega leta začela spet naraščati. 

"Kako se bo to odražalo na številu hospitaliziranih covidnih bolnikov na navadnih in intenzivnih oddlekih, bo odvisno od resnosti bolezni, ki jo povzroča," piše Leskovar. "Omikron se tako hitro širi zaradi izogibanja imunskemu sistemu in še večje kužnosti od delte. Dosledno izvajajmo pravilo CPT in vse ostale ukrepe, da pričakovana rast epidemije ne bo prehitra, kar bi kljub morebitnemu blažjemu poteku bolezni poplavilo bolnišnice s covidnimi bolniki. Najučinkovitejši ukrep za obvladovanje epidemije je cepljenje, ki pomembno zmanjša verjetnost za okužbo in težji potek bolezni. Kumulativno število hospitaliziranih zmanjša pri tako kužnem virusu le cepljenje, ukrepi to isto kumulativno število bolnikov le razporedijo na daljše časovno obdobje." 

Nedeljski podatki sicer zaradi manjšega števila opravljenih PCR testov niso najbolj zanesljiv napovedovalec razvoja trenda epidemije - več o gibanju epidemije bodo tako pokazali ponedeljkovi in torkovi podatki.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 15:32 27. December 2021.

    Krivuljo rišejo sami + številke pišejo samo.. končni javni lažnjivi rezultat je po njihovo !

  • 10:15 27. December 2021.

    Google je vsak teden plačal spletno delo od doma od 6000 do 10000 evrov. Od Googla sem prejel prvi mesec …

  • 10:02 27. December 2021.

    Kam so izginili komentarji? Aha, pa naslov ste tudi popravili.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.