Nović vztraja, da je bil v času umora doma

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
"Bog mi je priča, da tega nisem storil," je dejal Milko Novič, obtožni umora direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika.
Oglej si celoten članek

Slabo leto dni ( 16. decembra 2014) po umoru direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika, se je na ljubljanskem okrožnem sodišču začelo sojenje njegovemu domnevnemu morilcu, nekdanjemu podrejenemu Milku Noviču.

"Bog mi je priča, da tega nisem storil," je vztrajal Novič. Sojenje se bo z zasliševanjem prič nadaljevalo prihodnji teden.

Umor iz brezobzirnega maščevanja

Na mnenje tožilstva, da je moril iz brezobzirnega maščevanja, saj je bil Jamnik direktor v času, ko so ga na omenjenem inšitutu odpustili, je Novič dejal, da umorjenemu direktorju Kemijskega inštituta ni nikoli grozil, je pa povedal, da so mu na inštitutu, kjer je delal med letoma 1982 in 2009, "fizično razbili laboratorij ter dve aparaturi in ukradli intelektualno lastnino".

Takrat je delal neko raziskavo za ministrstvo za obrambo, ki pa je zaradi uničevanja laboratorija ni mogel zaključiti, zaradi česar so ga nato odpustili z inštituta, je danes pojasnjeval na sodišču. 

Žrtev zarote

Kot je dejal obtoženi, je ob odpovedi sprožil tudi več postopkov in pisal pritožbe, javnost pa je z dogajanjem v slovenski znanstveni sferi obveščal tudi z elektronskimi sporočili. Naročniki umora so po njegovem morali vedeti, kaj se dogaja na inštitutu in za njegove sodne spore in pritožbe ter ga "premišljeno vmešali v to zadevo kot edinega obtoženega".

V času umora gledal televizijo

Na dan umora je bil čez dan na Primorskem, v Ljubljano se je vrnil okoli 18. ure. Domov je prišel sočasno z ženo, še vedno zaposleno na Kemijskem inštitutu, ki mu je takrat sporočila, da gre pozneje na službeno novoletno zabavo. Kje bo zabava, mu ni povedala, pravi Novič. Ko sta prišla v stanovanje, se je preoblekel v pižamo in na kavču gledal televizijo.

 Doma je bila še hčerka, ki pa je okoli pol osmih odšla od doma, ko jo je z avtomobilom pobrala prijateljica. Telefonski izpiski kažejo, da sta se dekleti slišali ob 19.28, Novičeva hčerka pa naj bi nato potrebovala nekaj minut, da je prišla do avtomobila. Umor pa se je zgodil okoli 19.40.

Foto: Anže Petkovšek Via Bona

Obramba opozarja, da se Novič pri svojih 60 letih v zgolj nekaj minutah ni mogel preobleči, priti iz stanovanja in pohiteti do dva kilometra oddaljene restavracije oziroma njenega parkirišča. Niti ni znano, kako naj bi tja prišel. Če bi šel z avtomobilom, je na poti še vsaj pet ali šest semaforiziranih križišč, če bi šel s kolesom, pa bi ponj moral najprej v kolesarnico, kar traja nekaj minut.

Delci smodnika s strelišča

Dan po napadu na Jamnika so Noviča že obiskali kriminalisti in mu še isti dan odvzeli vzorce, ki so pokazali na sledi smodnika. Novič pojasnjuje, da je pred časom obiskoval strelišče, ampak zgolj v službene namene, saj je analiziral tulce, zato je možno, da so delci zašli tudi na njegov plašč. Prav ta plašč pa je nato oblekel, ko se je odpravil na policijo na odvzem vzorca,

Storilec Jamnika dvakrat ustrelil v glavo

V julija vloženi obtožnici tožilstvo Noviču očita umor na zahrbten način iz brezobzirnega maščevanja. V obtožnici piše, da so na rokah, laseh in plašču Noviča našli delce smodnika, odkrili naj bi tudi "luknje" v njegovem alibiju.

Janka Jamnika so ustrelili, ko se je pripeljal na parkirni prostor gostinskega lokala na ljubljanskem Viču, vozilo zaklenil in se odpravil proti lokalu. Storilec je Jamniku prišel za hrbet in ga dvakrat ustrelil v glavo. Strelec je pobegnil. Hudo poškodovanega Jamnika so prepeljali v Univerzitetni klinični center Ljubljana, kjer je po nekaj dneh umrl.

dezurni@zurnal24.si

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.