"Novih dejstev ni"

Foto: Žurnal24 Borut Pahor (Foto: Saša Despot)
Kar deset ur so poslanci namenili razpravi o arbitražnem sporazumu. Janša: kot kaže, nas je Hrvaška ogoljufala. Na zunanjem ministrstvu ocenjujejo, da Janša zavaja javnost.
Oglej si celoten članek

Tudi odpravnik poslov na ameriškem veleposlaništvu v Sloveniji Bradley Freden zanika, da bi Hrvaška in Slovenija skupaj obvestili ZDA o enostranski hrvaški izjavi. V njej naša soseda namreč razglaša, da ničesar v arbitražnem sporazumu ne gre razumeti kot pristanek Hrvaške na stik Slovenije s teritorialnimi vodami. To pa po mnenju opozicije dokazuje, da med Slovenijo in Hrvaško ni dogovora o stiku s teritorialnim morjem, da ga bomo zato izgubili in da je zato premier Borut Pahor lagal, ko je izjavil, da sta s kolegico Jadranko Kosor dosegla takšen dogovor.

MZZ: SDS zavaja
Ministrstvo za zunanje zadeve je ostro zavrnilo vsa namigovanja, da je arbitražni sporazum prevara. Kot pravijo, so "namigovanja, da je arbitražni sporazum mrtev, zasnovana na nepoznavanju mednarodnega prava ali pa na namernem zavajanju. Izjave SDS-a nimajo nobene podlage, ne dejanske ne pravne, in so izključno namenjene širjenju negotovosti med državljani tako v Sloveniji kot na Hrvaškem".

Ravno zaradi domnevne Pahorjeve "laži" je opozicija zahtevala sklic izredne seje, kjer naj bi vlada pojasnila, ali obstajajo dogovori med Slovenijo in Hrvaško, ki niso v naš prid, ali ne. Da takih dogovorov ni, sta vlada in premier Pahor že zagotovila. Danes je to za STA potrdil še ameriški veleposlanik, pred dnevi pa je enako potrdila tudi švedska veleposlanica v Sloveniji Inger Ultved, katere država je predsedovala Uniji v času nastanka sporne izjave.

Opozicijo je zmotila tudi izjava premierja, da sta se s Kosorjevo dogovorila, da Slovenija dobi teritorialni stik z odprtim morjem, kar pa je Kosorjeva zanikala.

Janša: Hrvaška v sporazum vstopila z lažjo
Predsednik SDS Janez Janša je med razpravo "o novih okoliščinah v zvezi z arbitražnim sporazumom" v DZ dejal, da je glede na zanikanje Švedske in ZDA o vsebini enostranske izjave Hrvaške očitno, da je Zagreb v ta sporazum vstopil z goljufijo. To pa v skladu z Dunajsko konvencijo o pogodbenem pravu pomeni, da ne velja več, je menil.

"Zelo zanimivo bo slišati, kaj bo rekla Hrvaška na to izjavo. Govorimo namreč o zadevi, ki je ni formulirala opozicija v tem parlamentu, niti kakšna civilna družba niti kakšen mednarodnopravni strokovnjak v svojem imenu, ampak govorimo o besedilu, ki je sestavni del zakona o ratifikaciji arbitražnega sporazuma. O uradnem dokumentu, ki ima pravno večjo težo kot pa izjava ene veleposlanice," je še dejal Janša.

"Če ta izjava drži, je Hrvaška goljufala nas in tudi lastno javnost in parlament, hrvaški sabor, ko je trdila nekaj, kar ni res. Slovenija ima vse pravne razloge, da ta sporazum, če se izkaže, da je to res, razglasi za ničen in je mrtev," je še pojasnil Janša.

Janša nezadovoljen z odgovori
"Nobenega odgovora na ključna vprašanja nismo dobili. Zato sklepa ni mogoče podpreti. Odgovorov na vprašanji, kdaj in kje je dobil premier zagotovilo za dostop do odprtega morja, nismo dobili," je ob koncu današnje maratonske seje o arbitražnem sporazumu dejal prvak SDS.

"Novih dejstev ni. Vse je bilo že pojasnjeno," je dejala Janja Klasinc (SD). "Padle so maske," pa je po seji prepričan poslanec LDS Tone Anderlič. Oba s Klasinčevo sklep, da so se seznanili z vsemi dejstvi, podpirata. Opozicija pa ne.

"To, da ena od partneric počne še stvari, s katerimi sopodpisnice ne seznani, ni dobrososedstvo," je zaključil razpravo na pobudo opozicije prvak SLS Radovan Žerjav. Prepričan je, da se bo pri "utemeljevanju svojih interesov pogosto uporabilo Joška Jorasa, pa so se doslej iz njega vsi delali norca".

"Globok populizem"
"Razprava je pokazala, da tisti, ki jim je v ospredju vojaški, obramboslovni vidik v miru slabo funkcionirajo,"
je dejal Borut Sajovic iz LDS. Današnji parlamentarni sklep pa podpira, saj ni bilo slišati nobenih konkretnih novih dejstev.

"Vladni argument v razpravi je bil, da bo Slovenija odrinjena in osamljena. Ob tem pa pozabljajo, da madžarski parlament do danes ni ratificiral meje s Hrvaško, pa ni nobenih sankcij," je opozoril prvak SNS Zmago Jelinčič.

"Kampanjo je zaznamoval globok populizem, ki ljudi mede," je prepričan poslanec SD Dejan Levanič. "Očitno je vlada pri odgovarjanju v zagati. Za Slovenijo bo arbitražni sporazum pomenil katastrofo. Slovenija bo ogoljufana," je kritičen Miro Petek (SDS). Franco Juri iz Zares pa je prepričan, da je "arbitraža mesto, kjer imamo končno priložnost, da vse dokumente pokažemo in utemeljimo. Tako bomo dobili, kar nam pripada."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.