Novinarji RTV Slovenija zahtevajo višje plače

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Po tem, ko je zdravnikom uspelo zvišati svoje plače, enako od vlade pričakujejo tudi novinarji RTV Slovenija. Povprečna plača na RTV Slovenija, brez dodatkov znaša 2.114,29 evrov bruto.
Oglej si celoten članek

V Koordinaciji novinarskih sindikatov RTV Slovenija poudarjajo, da novinarji RTV Slovenija, ki so po zahtevnosti dela, odgovornosti in izobrazbi primerljivi z drugimi poklici javnega sektorja v tej tarifni skupini, s plačami za nekaterimi primerljivimi poklici, zlasti v zdravstvu in državni upravi, že dalj časa zaostajajo za vsaj tri plačne razrede.

"Za primerljivimi poklici v zdravstvu zaostajamo za tri razrede"

"Novinarski poklic se je v zadnjem desetletju izjemno spremenil, saj novinarji razkrivajo najzahtevnejše probleme družbe, so pod vsakodnevnimi pritiski različnih skupin, nenehno izpostavljeni tožbam, nekateri tudi grožnjam. Novinarji se na terenu soočajo z najrazličnejšimi tragedijami družbe (begunska kriza, težke osebnostne stiske posameznikov, gospodarski kriminal, itd.). Ta poklic je še posebej stresen, saj velikokrat zahteva poročanje v živo, javnost pa od novinarjev pričakuje, da bodo kot četrta veja oblasti prispevali kar največji delež k odgovornosti v družbi. Novinarji so zaradi stresa in vsega naštetega pogosteje izpostavljeni boleznim, njihova življenjska doba pa je vse krajša,"  so zapisali v sporočilu za medije.

RTV Slovenija: O zahtevi nas niste seznanili

Na zahtevo sindikata se je danes odzvalo vodstvo RTV Slovenija. Zavrnili so očitke sindikata o nenapredovanju novinarjev na RTV Slovenija in zaostajanju njihovih plač, saj je Zavod vsa leta izvajal postopke ocenjevanja in napredovanja javnih uslužbencev skladno z veljavno zakonodajo. 

Pojasnjujejo tudi, da Koordinacija novinarskih sindikatov Radiotelevizije Slovenija o dvigu plačnih razredov ni seznanil delodajalca, kot to določa Zakon o kolektivnih pogodbah, temveč se je svoje zahteve naslovil na vlado.  

"Zakon o sistemu plač v javnem sektorju namreč določa povsem drugačen položaj Radiotelevizije Slovenija pri uvrščanju delovnih mest v plačne razrede, kot to velja za druge uporabnike proračuna. Delovna mesta javnih uslužbencev na Radioteleviziji Slovenija se namreč v plačne razrede uvrščajo s kolektivno pogodbo, ki jo skleneta v imenu delodajalca generalni direktor ter v imenu delojemalcev reprezentativni sindikati v javnem zavodu. Neposredno zakonsko pooblastilo za določitev plačnih razredov za posamezna delovna mesta na Radioteleviziji Slovenija ima torej generalni direktor in ne Vlada RS ali katero od ministrstev," pojasnjuejo. 

Vodstvo RTV Slovenija je pozvalo premiera Mira Cerarja, ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja ter ministra za kulturo Antona Peršaka, da javni zavod RTV Slovenija vključijo v pogajalski proces z novinarskim sindikatom.

dezurni@zurnal24.si

 

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 13

  • 21:10 18. Marec 2017.

    Novinarjev, kakršni so, ne rabimo. Torej si plače SPLOH ne zaslužijo!

  • RM
    20:51 18. Marec 2017.

    Dragi moji na RTV ,<br />mal preveč se cenite. Nekateri niste vredni niti piškavega oreha.Mislim ,da še minimalna plača bi …

  • 15:39 18. Marec 2017.

    Koliko zaposlenih imajo na javni televiziji drugod po Evropi?<br />Po večini držav po Evropi in svetu je na javni televiziji …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.