Novo mesto bo dobilo obroč

Foto: Žurnal24 Pred gradnjo bo treba odkupiti zemljišča, ki so pretežno v zasebni lasti, opozar
Tretja razvojna os. Gradnja obroča bo predvidoma stekla v dveh ali treh letih.
Oglej si celoten članek

Mestna občina Novo mesto bo javnosti v začetku marca na Kmetijski šoli Grm predstavila osnutek državnega prostorskega načrta za prvi odsek južnega dela tretje razvojne osi, ki bo potekala od avtoceste Ljubljana–Obrežje pri Novem mestu do priključka Maline. Načrt predvideva tudi vzhodno in zahodno novomeško obvoznico, s čimer bo dolenjska prestolnica dobila obroč okoli mesta.

Obe štiripasovni?
Obvoznici. Na vzhodni strani je predvidena gradnja štiripasovnice, na zahodni pa dvopasovnice. Po navedbah župana Alojzija Muhiča se kažejo možnosti, da bi bila tudi zahodna obvoznica štiripasovna. Gradnja obvoznic je ocenjena na okoli 200 milijonov evrov.

Optimizacije projekta
V postopkih projektiranja so se zgodile določene optimizacije, je povedal Izidor Jerala z oddelka za prostor. Največji spremembi sta opustitev priključka Lešnica in nekoliko krajši predor pod Gorjanci – dolg bo 2,3 kilometra. “Za Novo mesto je najpomembnejša zgodba obroč, saj so vse mestne ceste bistveno preobremenjene, enako velja za severno obvoznico,” je pojasnil.

Načrt do konca leta
Državni prostorski načrt bi v najboljšem primeru lahko sprejeli do konca leta, sama gradnja pa bi stekla v dveh ali treh letih, je povedal Jerala. Po njegovih podatkih je celoten projekt vreden okoli 600 milijonov evrov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.