Novo o turističnih bonih: To sporoča ministrstvo za gospodarstvo!

Foto: Nataša Čepar
Foto: Nataša Čepar
Nove turistične bone bodo obravnavali na seji, ki se bo začela v ponedeljek.
Oglej si celoten članek

Vsak odrasli prebivalec Slovenije je lani prejel 200 evrov turističnih bonov, otroci do 18 leta starosti pa po 50. Ministrstvo za gospodarstvo, ki ga vodi Zdravko Počivalšek, načrtuje razdelitev novih turističnih bonov za letošnje leto, a naj bi bila njihova vrednost nižja in naj bi znašala 100 evrov. 

Kdaj točno bodo stopili v veljavo, še ni jasno. "Vlada je predlog zakona poslala v državnozborsko obravnavo," pojasnjujejo pri MGRT. "Ko bo predlog sprejet, bomo natančno predstavili možnosti koriščenja novih bonov."

Dodajajo, da se bo 24. redna seja državnega zbora začela v ponedeljek, na dnevnem redu pa je tudi Predlog zakona o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije, ki bo obravnavan po nujnem postopku. Seja državnega odbora za gospodarstvo, ki bo predlog zakona obravnavala pred tem, je sklicana za 1. julija.

Še dobra polovica starih bonov neporabljenih

Prebivalci in prebivalke Slovenije sicer še niso pokoristili vseh lani razdeljenih turističnih bonov, ampak le slabo polovico. Od začetka unovčevanja turističnih bonov, od 19. junija 2020 do 27. junija 2021 je bilo po podatkih Finančne uprave vnovčenih 998.427 turističnih bonov, kar je slaba polovica oz. 48,8 odstotka. Boni so bili unovčeni v skupni vrednosti 142.070.375,75 evrov, kar pomeni 39,8 odstotka od zneska potencialno vseh unovčenih bonov. "Odstotka sta različna, saj nekateri upravičenci bona še niso unovčili v celotni njegovi vrednosti," pojasnjujejo pri Fursu.

Največ bonov unovčenih v Piranu in Kranjski Gori

Največ turističnih bonov je bilo doslej unovčenih na obali, na Gorenjskem in v termah. Deset občin, kjer je bilo unovčenih največ turističnih bonov, si sledi po naslednjem vrstnem redu: 

  1. Piran
  2. Kranjska Gora
  3. Moravske toplice
  4. Izola
  5. Brežice
  6. Bohinj
  7. Podčetrtek
  8. Bled
  9. Koper
  10. Ankaran

Glede na tip nastanitve je bilo največ turističnih bonov unovčenih v hotelih, apartmajih in kampih. 

Zanimivo je, da so se turistični boni unovčevali tudi v času epidemije, ko so bile turistične nastanitve za večino od nas zaprte, o čemer smo že pisali v prispevku Vse zaprto, pa vsak mesec unovčijo skoraj tisoč turističnih bonov

Unovčevanje bonov tudi med epidemijo

"Finančna uprava izvaja postopek unovčevanja turističnih bonov na podlagi obstoječe pravne podlage, ki ji ne ne daje pristojnosti pogojevanja nakazil turističnih bonov ali prepovedi njihovega unovčevanja, če za to slučajno niso izpolnjeni epidemiološki pogoji," pojasnjujejo pri Fursu. Skupaj z nadzorstvenim organom, ki je TIRS, so na eDavke, preko katerega poteka unovčevanja bonov, že decembra 2020 dodali posebno obvestilo ponudnikom turistične storitve, ki bi želeli unovčiti bon: "Obveščamo vas, da so v skladu s trenutno veljavnim Odlokom o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji do nadaljnjega nastanitveni obrati zaprti. Med izjemami je ponujanje nujnih storitev za zagotavljanje varnosti in zdravja, zato je turistične bone dopustno unovčiti le v teh primerih. Za kršitve odloka so predpisane globe."

Dodajajo, da sicer TIRS-u nudijo vse potrebne informacije in podatke glede unovčevanja turističnih bonov, ki jih potrebuje v postopkih nadzora. "V zvezi s tem vprašanjem še sporočamo, da nekateri ponudniki turističnih storitev v receptorski portal za unovčevanje turističnih bonov vnašajo podatke o unovčevanju turističnih bonov za nazaj," še pojasnjujejo pri Fursu.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.