Novo oko nad korupcijo

Foto: Saša Despot korupcija
V viziji razvoja je, da se v barometer Transparency International vključimo, pravi Simona Habič iz slovenske podružnice TI.
Oglej si celoten članek
V sredo je bila objavljena raziskava barometer globalne korupcije Transparency International (TI) za leto 2009, pri kateri so z izjemo Slovenije sodelovale tudi vse države zahodnega Balkana.

 
 

Politika Transparency International je, da posameznih primerov ne komentiramo.

Simona Habič o primeru Gregorja Golobiča

 
“Posamezne podružnice TI morajo same skrbeti za svoj obstoj in delovanje,” nam je povedala Simona Habič iz društva Integriteta, slovenske partnerice TI. “Države pristopnice lažje pridejo do sredstev iz EU. Za ta denar se bomo v prihodnje potegovali tudi v našem društvu,” razlaga Habičeva.

Kmalu tudi Slovenija?
Partnerica TI je Integriteta postala pred kratkim, tako se projekti pri nas po besedah Habičeve šele dobro začenjajo. Poskusi vzpostavitve partnerske organizacije v Sloveniji so v preteklosti pri nas že obstajali, vendar zmeraj znova zamrli, še pravi Habičeva. Podobno raziskavo, ki pa ni mednarodno primerljiva, pri nas sicer izvaja Komisija za preprečevanje korupcije.

“V naši viziji razvoja je, da se v barometer vključimo,” dodaja Simona Habič. Prioritetni projekt TI v Sloveniji pa je po njenih besedah zaznavanje korupcije in transparentnosti znotraj javnega delovanja in sektorja javne uprave ter iskanje strateških rešitev za odpravo pomanjkljivosti.

Kriza izpostavila slabosti
Ključna ugotovitev letošnjega barometra TI je, da je svetovna gospodarska kriza izostrila občutljivost javnosti za korupcijo v zasebnem sektorju, s pomočjo katere gospodarstvo vpliva na politiko in zakonodajo.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.