Novogoriški župan: Ljudje ne razumejo, zakaj je to potrebno

Foto: Profimedia
Mestna občina Nova Gorica je skupaj s slovenskimi zamejskimi organizacijami na ministrstvi za notranje in za zunanje zadeve naslovila poziv k usklajevanju z italijansko vlado in vodstvom sosednje Furlanije-Julijske krajine glede ukrepov, ki zadevajo obmejna območja z integriranimi čezmejnimi gospodarskimi in družbenimi funkcijami.
Oglej si celoten članek

"Želimo si usklajenosti med Ljubljano, Rimom in Trstom z občutkom za življenja ljudi, še zlasti obeh narodnih skupnosti, slovenske v Italiji in italijanske v Sloveniji, in gospodarstva ob meji. Namreč že prvi val je pokazal, da državna meja na Goriškem preseka slovensko govoreči prostor in intenzivno čezmejno gospodarsko, kulturno in družbeno aktivnost," so zapisali v pozivu. Tega sta poleg novogoriškega župana Klemna Miklaviča podpisala tudi predsednica Slovenske kulturno gospodarske zveze (SKGZ) Ksenija Dobrila in deželni predsednik Sveta slovenskih organizacij Walter Bandelj.

Župan Občine Gorica Rodolfo Ziberna je s podobnim pozivom že naslovil svojo vlado.

Negativne posledice šibke koordinacije med državama zaznavata predvsem župana obeh Goric, saj ljudje ne razumejo, zakaj je potrebno omejevanje znotraj urbane skupnosti, medtem ko so na obeh tako širjenje virusa kot ukrepi zelo podobni.

"Tudi če so enostranski ukrepi iz Ljubljane ali Rima zasnovani v dobri veri, tvegamo, da z njimi našim someščanom v Gorici ter celotni evropski javnosti spodbudimo dvome v podporo nastajanju evropske čezmejne regije s čezmejnim urbanim središčem. Vzpostavljanje mejnih režimov sredi urbanega območja Goric posega v življenjski ritem in nujna opravila prebivalcev ter seka poleg gospodarskih tudi zdravstvene, izobraževalne, kmetijske in druge funkcije, ki so se v zadnjih desetletjih pospešeno integrirale tako na formalni kot neformalni ravni," so še zapisali.

Nova Gorica in Gorica sta se v prvem valu razmeroma uspešno borili proti širjenju virusa. Podobno kaže v drugem valu, le da je Gorica trenutno nekoliko na boljšem od Nove Gorice, kar pri Goričanih botruje dodatnemu začudenju nad ukrepi Slovenije na mejnem območju z Italijo. "Ne želimo torej, da bi enostranski ukrepi spodbudili verižno vzajemno ukrepanje obeh držav, saj bi tako tvegali trajno gospodarsko škodo in oslabitev dolgoročnega razvojnega procesa v čezmejni regiji," pravijo.

Miklavič je v izjavil povedal še, da je vlada ob omejitvi gibanja upoštevala potrebe večjega števila skupin ljudi, zato tudi ne bo fizičnih preprek na maloobmejnih prehodih ali na Trgu Evropa, ki pripada obema Goricama.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 11:37 27. Oktober 2020.

    Vsa čast NG županu, eden prvih, ki je dokazal učinek proaktivnih ukrepov, mimo vpletanja vladne politike.

  • 09:25 27. Oktober 2020.

    župani bi se morali potegniti za občane in od zgornjih zahtevati omilitev in ukinitev teh fašističnih ukrepov

  • 08:43 27. Oktober 2020.

    ta župan tudi ne ve kaj govori Samo gobezda Mejo zapret goričani bomo tudi to preživeli.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.