NPU: Preiskavo Vegrada razširili še na NLB

Foto: Pixsell
Foto: Pixsell
Nacionalni preiskovalni urad je kriminalistično preiskavo Vegrada razširil še na Novo Ljubljansko banko. NLB je pod drobnogledom zaradi 14-milijonskega posojila Vegradu, ki naj bi pristali v podjetju v Panami. Posojilo naj bi šlo za projekt Gina, (nesojeni) študentski kampus za Bežigradom.
Oglej si celoten članek

Med preiskovanci nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) naj bi bila takratna predsednik in član uprave NLB Marjan Kramar in Alojz Slavko Jamnik, in sicer kot objektivno odgovorna za poslovanje z velikimi podjetji, danes poročajo Finance.

Jamnik o preiskavi ne ve nič. Ob tem je omenil, da je bil sam pristojen za osrednjo Slovenijo, kamor pa ni sodil velenjski Vegrad, in dodal, da je znano, kdo je bil.

Tedanji šef podružnice NLB za celjsko in šaleško regijo je bil Boris Završnik. Ta je danes izvršni direktor beograjske hčere in tik pred upokojitvijo.

Preiskava tega posla je po informacijah Financ del širše preiskave poslov nekdanjega Vegrada. Se pa Kramarjevo in Jamnikovo ime prvič omenjata kot del katerekoli kriminalistične preiskave. Preiskovali naj bi predvsem, kako je banka odobrila posojila, sprva brez vsakih zavarovanj.

O naložbah Vegrada je odločala tudi uprava NLB

V NLB so pojasnili, da so leta 2007 Vegradu odobrili 14 milijonov evrov za financiranje obratnih sredstev. To posojilo je po navedbah banke ustrezno zavarovano s hipoteko na stanovanjsko-poslovnem objektu Celovški dvori, dodatno pa še z delom zemljišča, ki je v lasti družbe Gina, in sicer za vpisano hipoteko Hypo banke.

V NLB so še dodali, da je o vseh naložbah Vegradu odločal kreditni odbor. Tega je sestavljala (tako velja še danes) tudi uprava NLB.

Še isti dan, ko je NLB nakazala denar na Vegradov račun, naj bi ga velenjski gradbinec prenakazal v Liechtenstein, na račun panamskega podjetja Enjuan Management, in sicer kot drugi obrok plačila za Vegradovo projektno podjetje Gina. Ta ima v lasti zemljišče ob Vojkovi v Ljubljani, nasproti ljubljanske ekonomske in pedagoške fakultete, kjer je bila načrtovana gradnja študentskih domov.

Posojilo nezavarovano

Posojilo naj bi bilo do pomladi 2008 nezavarovano, šele takrat pa naj bi NLB uspelo vpisati hipoteko na zemljišče v lasti Gine. V stečaju Gine je upraviteljica Romana Kruhar Puc NLB priznala 15,8 milijona evrov pogojnih terjatev, če jih ne bo plačal Vegrad kot solidarni porok.

Iz zemljiške knjige ne izhaja, da bi šlo za skupno hipoteko, ki bi bila vpisana tudi na Celovške dvore, še navajajo Finance.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.