NSi bo v koaliciji, dokler bo lahko

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
NSi bo po besedah vodje poslancev stranke Mateja Tonina ostala v koaliciji, dokler bodo pogoji za normalno delo oz. dokler bo DZ normalno sprejemal zakone te vlade. Če ne bo šlo, bodo razmilslili, ali je vredno vztrajati.
Oglej si celoten članek

NSi je po besedah Mateja Tonina že povedala, da postavlja v ospredje državo in ne strankarskih interesov. Tako je tudi predsednica stranke NSi Ljudmila Novak že pojasnila, da bodo v tej koaliciji ostali, dokler bodo pogoji za normalno delo.

Na ponedeljkovem izvršilnem odboru so po besedah Tonina le opredelili, kaj so pogoji za normalno delo. Torej, da DZ normalno sprejema zakone, ki jih predlaga vlada, četudi bo v vladi manjkalo nekaj ministrov. "Če pa se bo izkazalo, da vsi zakoni, ki jih ta vlada predlaga, v DZ neslavno končajo, bo tudi svet NSi razmislil o tem, ali je v tej koaliciji še vredno vztrajati," je pojasnil Tonin.

Če predsednik vlade Janez Janša v danem trenutku ne bo naredil nekih potez, potem bo ta odgovornost na NSi, je dodal. Opozoril je, da vlada ne more veljavno odločati, če ni sklepčna, kar bi se po njegovih besedah zgodilo, če po odhodu ministrov DL, SLS in Desusa vlado zapustita tudi ministra NSi.

Ocenjuje, da bi to lahko ocenili po mesecu ali dveh oz. verjetno po dveh rednih sejah DZ. Po mnenju NSi je zdaj najboljše, da imamo operativno vlado, ob čemer Tonin poudarja, da potrebujemo politično stabilnost in vlado s polnimi pooblastili.

Medtem na pobudo PS že potekajo pogovori za oblikovanje projektne vlade. Začasna vodja PS Alenka Bratušek se je v ponedeljek sestala s prvakom Desusa Karlom Erjavcem, v petek pa z NSi in DL. Tonin je pojasnil, da je bilo to vljudnostno srečanje, kot se je NSi v preteklosti že sestala denimo z vodstvom SD.

Prav tako je Tonin zagotovil, da NSi ne bo spreminjala svoje politike, četudi bo v opoziciji. "Če se bo na drugi strani oblikovala kakršnakoli drugačna koalicija in če bodo v DZ pošiljali zakone, ki so zapisani v sedanji koalicijski pogodbi in zadevajo program NSi, nimamo nobenega razloga, da jih ne bi podprli, čeprav bomo v opoziciji," je zatrdil Tonin.

Danes zjutraj so sicer kot običajno zasedali vodje preostalih koalicijskih poslanskih skupin, prvič brez DL, ki je že v opoziciji.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.