NSi v boj proti veletrgovcem

Foto: Žurnal24 Nakupovalni vozički bodo kupce čakali tudi ob nedeljah.
Ker predlagani zakon o trgovini ne odraža referendumske volje, poslanci NSi spet predlagajo zakonsko določbo, naj bodo trgovine ob nedeljah in praznikih zaprte.
Oglej si celoten članek

Gre za predlog, ki je enkrat že bil v parlamentarni razpravi, a so ga potem zavrgli, saj so sindikati in trgovci delovni čas zaposlenih uredili v kolektivni pogodbi.

Tudi tokrat bi bile trgovine z nujnimi življenjskimi izdelki lahko odprte največ do deset nedelj v letu. Med številnimi izjemami pa so prodajalne z do 200 kvadratnimi metri okoli romarskih središč.

Proti veletrgovcem

Odpravo nedeljskega dela je poslanec NSi Martin Mikolič omenil kot enega od vzvodov pritiska na velike trgovce: "Prehitro smo podlegli veletrgovcem, ki nam še naprej dirigirajo trgovsko politiko in nam jo bodo tudi v prihodnje." Meni, da bi odprava nedeljskega dela prinesla tudi znižanje cen.

Za sindikate je prepozno
"Delovni čas zaposlenih je urejen s kolektivno pogodbo, obratovalni čas trgovin pa se nas ne tiče," pravi predsednik sindikata zaposlenih v trgovini Franci Lavrač. Ravno kolektivna pogodba je namreč rešila nesoglasja, ki so pripeljala do referenduma o nedeljskem delu trgovin.

Po pogodbi zaposlenim za nedeljsko delo pripadata poseben dodatek in en prost dan v tednu. Natančno je določeno tudi, kdo ne more delati ob nedeljah, in to, da ni mogoče delati več nedelj zaporedoma.

Država bi po mnenju NSi morala varovati družino. © BOBO

 
Predlog brez podpore
Predlogu NSi nasprotuje tudi ministrstvo za gospodarstvo. Kot pravijo, je določba novega zakona o trgovini, ki ureja odpiralni čas trgovin, "plod dolgotrajnih pogajanj in doseženega dogovora med sindikatom delavcev trgovine in združenja za trgovino" .

Odbor za gospodarstvo je včeraj predlog NSi zavrnil, kar pomeni, da je postopek tokrat končan. Podprli jih niso niti v SLS niti v SDS, kjer o zaprtju trgovin v nedeljo sploh ne razmišljajo. Po naših informacijah o tem poslanska skupina SDS na svoji zadnji seji sploh ni razpravljala.

Kljub temu Mikolič opozarja, da bodo vztrajali in takšen amandma vložili vedno, kadar bo zakon o trgovini v parlamentarni razpravi.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.