Nuklearke bodo prestale teste

Foto: Žurnal24 (Foto: Reuters)
Članice Evropske unije so dosegle načelni dogovor o izvedbi stresnih testov za evropske jedrske elektrarne.
Oglej si celoten članek

Kot je dejal direktor slovenske uprave za jedrsko varnost Andrej Stritar, predsedujoči skupini regulatorjev držav članic Unije za jedrsko varnost, naj bi se stresni testi začeli izvajati do 1. junija.

Kaj bodo testi zajemali?
Dodaja, da je pozitivno presenečen nad razvojem dogodkov, da bodo stresni testi na koncu koristni in bodo prinesli dodano vrednost. Testi bodo zajemali pripravljenost na naravne dogodke (potresi, poplave, zelo slabo vreme), na posledice takih dogodkov (izguba elektrike in nezmožnost hlajenja) in tudi na posledice letalskih nesreč ter drugih zunanjih dogodkov s človeškim dejavnikom (kibernetski napadi in terorizem).

Končno poročilo šele spomladi
Do 15. avgusta naj bi operaterji pripravili vmesno poročilo, ki naj bi ga nacionalni regulatorji do 15. septembra dostavili Evropski komisiji. Ta pa bo do 9. decembra pripravila potrebno gradivo. Dokončno poročilo vseh pristojnih bo pripravljeno do pomladi naslednje leto.

Stritar predseduje skupini 27 regulatorjev držav članic, imenovani Ensreg, ki svetuje Evropski komisiji na področju jedrske politike. Mandat se mu izteče konec tega leta. Skupini predseduje že četrto leto, torej že drugi mandat. Mandat je namreč dveleten z možnostjo enkratnega podaljšanja.

Videti, kje so še rezerve
Glavni in najbolj koristni rezultat teh testov bo po Stritarjevih besedah prepoznava, kje so potrebne izboljšave; poleg tega se bo v dogovoru z upravljalci predvidel časovni načrt za izvedbo izboljšav.

Nacionalni regulatorji imajo sicer v izjemnih okoliščinah praviloma pravico zahtevati zaprtje nuklearke, a po stresnih testih nihče zunaj države ne bo imel pravice naročiti zaprtja. Stritar meni, da ne bo nobene nuklearke, ki jo bo treba takoj zapreti.

Če ne bo nobena država do naslednjega tedna vložila ugovora, bo dogovor sprejet po izteku tihe procedure, sicer pa bodo potrebne dopolnitve in nadaljnje usklajevanje.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.