O Golobičevem vplivu ne duha ne sluha

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Pred komisijo so stopile tri priče, ki so vse zanikale, da bi nanje kakorkoli vplival Golobič. Pri izbiri ponudbe imela vpliv tudi cena.
Oglej si celoten članek

Na vprašanja poslancev je prvi odgovarjal Primož Jantolek iz Mobitela, ki je bil predsednik komisije pri Mobitelu, ki je upravnemu odboru družbe predlagal izvajalca sistema CNS baznih postaj. Predsednika komisije Rudolfa Petana je zanimalo, na kakšni osnovi so bili izbrani ponudniki za bazne postaje in kako je Mobitel vodil postopek.

Jantolek je pojasnil, da so upravnemu odboru predlagali dva ponudnika, ki sta izpolnjevala zahteve in kriterije. Dva ponudnika je Jantolek predstavil izvršnemu direktorju, sam pa ni stopil pred upravni odbor. Predsednika komisije je zanimalo, zakaj so bili predlagani Iskra Sistemi, če je bila njihova ponudba po finančni plati šele na tretjem mestu. Jantolek je dejal, da so imeli možnost obdržati sistem in imeti dva vzporedna sistema ali pa zavreči 700 delujočih sistemov in iti v čisto prenovo. Pri ponudbi, ki jo je dalo podjetje Iskra Sistemi starega sistema ne bi bilo treba zavreči.

Upravni odbor je po njegovih besedah bil seznanjen s točkovnim ovrednotenjem ponudnikov, a Petan pravi, da je v dokumentaciji zapisano, da temu ni bilo tako. Dodal je še, da so imeli vsi ponudniki možnost oddati več verzij ponudb, sam ve za tri ponudbe Iskre Sistemov.

Na vprašanje Francija Keka (Zares), ali je Gregor Golobič kriv za okvaro na sistemu, do katere je v nekem trenutku prišlo, je Jantolek odgovoril da ne. Nikalno je odgovoril tudi na vprašanje, ali je Gregor Golobič v času, ko je bil Jantolek predsednik komisije, nanj kakorkoli vplival.

Odločitev za obnovitev sistema

Klavdij Godnič, ki je bil od marca do 2007 do konca februarja 2010 glavni izvršni direktor na Mobitelu, je dejal, da so odločitev o ponudniku izbrali na upravnem odboru. Izbrani ponudnik je ponudil dvakrat nižjo ceno, možnost lastnega vzdrževanja, poznavanje sistema in omogočil kontinuiteto že obstoječega sistema. Dodal je, da so imeli ponudniki možnost svoje ponudbe oddati enakopravno.

Pritiskov, da bi delo dobilo podjetje Iskra Sistemi, na Godniča ni bilo, prav tako po njegovih besedah na izbor ni vplival Jantolek. V tedanjem času se je že delala poslovna škoda, ker se ni obnavljal obstoječi sistem. "Če nekdo ponudi vzdrževanje obstoječega sistema z obnovitvijo obstoječih postaj za pol cene novega sistema, potem ni dileme," je odločitev za ponudnika utemeljil Godnič. Godnič je dejal, da Golobiča osebno ne pozna, se nikoli z njim ni srečal in na to odločitev ni vplival. Prav tako mu ni nihče naročil, da ne smejo sodelovati z Ultro.

Izbrali cenejšega

Zoran Vehovar, je dejal, da po njegovem vedenju pogodba izpolnjuje vse zahteve. Kljub temu, da je šlo za najcenejšega ponudnika, ga to ne odvezuje od izpolnjevanja pogodbenih obveznosti. O napakah, ki so se pojavile na sistemu, so ga obvestili. Pri tem je sodelavcem svetoval, naj zahtevajo izpolnitev obveznosti, do česar naj bi prišlo.

O rezultatih razpisa je bil seznanjen s strani komisije, odločitev za ponudnika pa je sprejel Godnič. Odločitvi za cenejšega se ni upiral, ker so bili na tesnem z investicijskimi sredstvi, poleg tega je menil, da si v tem primeru to lahko privoščijo. Seznanjen je bil tudi z vrednotenjem posameznih ponudnikov. O podizvajalcih ni vedel nič. Na eksplicitno vprašanje gled Ultre in povezave z Iskra Sistemi so mu v podjetju dejali, da so od Ultre prevzeli sistem v celoti. O podizvjalcnih pa ni bilo nič rečeno.

Kot že njegova predhodnika je zanikal, da bi Golobič vplival nanj in dodal, da ga osebno ne pozna.

Očitki na vodenje komisije

Bogdan Čepič (SD) je med zaslišanjem prve priče podal kritiko na račun vodenja seja, ker naj ne bi potekala tako, kot je bilo določeno. Predsedniku komisije je očital, da delo komisije poteka predolgo in dodal, da je vodenje komisije slabo in nekorektno.

Mitja Kozinc, Golobičev zagovornik, komisiji očita, da njen namen ni priti zadevi do konca, saj bi se komisija, "če bi to želeli, vodila popolnoma drugače". Kozinc je očital tudi to, da se iz komisije na komisijo določajo priče in da obljubljenega delnega poročila, ki se nanaša na NLB, po treh mesecih še ni. "Pred letom dni je komisija zaprosila sodišče za podatke o NLB. Trikrat je sodišče zaprosilo za dopolnitev podatkov, kar ste storili šele tretjič. Ta komisija in vi kot predsednik delate tako, da še bolj diskreditirate preiskovanca," je dejal Kozinc.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.