O misijah poslanci, ne le vlada

Foto: Žurnal24 (Foto: Reuters)
V Zaresu želijo, da napotitev slovenskih vojakov v Afganistan potrdi tudi državni zbor in ne le vlada.
Oglej si celoten članek
Slovenska vojska že uri nov kader, ki bo sodeloval v mirovnih operacijah v Afganistanu.

V Zaresu bodo danes predstavili novelo zakona o obrambi, ki bo odločanje o sodelovanju vojakov v mirovnih operacijah v tujini, zlasti ko gre za operacije s povečano stopnjo tveganja, prenesla na parlament. "Trenutna zakonodaja omogoča, da lahko o tako pomembnih odločitvah odloča vlada, ki pred tem ni obvezana opraviti nikakršne razprave v javnosti ali v državnem zboru," je o predlogu sprememb povedal Tadej Slapnik iz Zaresa. V stranki želijo, da dobi odločitev legitimno podporo v parlamentu.

Poskus spremembe zakona se nanaša na napoved ministrice za obrambo Ljubice Jelušič decembra lani, da bo Slovenija v Afganistanu prevzela lastno operativno skupino za mentorstvo in povezave, tako imenovano OMLT (Operational Mentor and Liaison Team). Oblikovanje skupine, ki bo sodelovala tudi v bojnih operacijah, pomeni povečanje tveganja za slovenske vojake, zato so v Zaresu predlog v odboru za obrambo podprli le "pogojno". "Takrat smo rekli, da bomo o predlogu spet odločali letos jeseni, pod pogojem, da bo o tem odločal državni zbor," je povedal Slapnik.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.