O predlogu reforme tudi ESS

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Socialni partnerji so od današnje seje Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) pričakovali zlasti dogovor o postopku pogajanj o reformi trga dela in pokojninskega sistema, ne pa tudi razprave o vsebini.
Oglej si celoten članek

Minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak je pred začetkom seje napovedal, da bodo danes delodajalski in delojemalski strani predstavili obe reformi, nato pa bodo oblikovali delovne pogajalske skupine, ki naj bi že v prihodnjem tednu začele z delom na obeh reformnih projektih.

"Vesel bi bil kooperativnosti ostalih dveh socialnih partnerjev. Verjamem, da je vsem v interesu, da se nakopičeni problemi v tej državi začnejo hitro in učinkovito reševati in da to poteka v strpnem, konstruktivnem dialogu," je dodal Vizjak.

Govor le o postopku pogajanj

Tudi podpredsednik upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Ivan Jani Ulaga je izrazil prepričanje, da bodo danes govorili zgolj o postopku pogajanj glede reform, ne pa tudi o njihovi vsebini.

Njegov prvi vtis je sicer, da reformi nista dovolj strogi. "Neke revolucionarne spremembe, ki bi jo Slovenija danes res potrebovala, ne bosta prinesli," je dejal.

Predsednik Konfederacije neodvisnih sindikatov Slovenije Neodvisnost Drago Lombar napoveduje, "da bo zelo težko, predvsem na področju delovnopravne zakonodaje".

Predvidena enotna pogodba o zaposlitvi za nedoločen čas, ki naj bi zmanjšala segmentacijo na trgu dela, po njegovih besedah predstavlja "tako zavajanje, da večjega ne more biti". V zvezi z odločitvijo ministrstva, da ne poseže v plačani odmor za malico, pa je poudaril, da je bilo to pričakovano in da jim bodo zdaj s tem "solili pamet".

Spregovoril je tudi o predlagani pokojninski reformi, pri čemer je poudaril, da so na tem področju spremembe potrebne, da pa se bodo kopja lomila pri t. i. bum generaciji - letnikoma 1953 in 1954. Prevelik se jim zdi tudi skok upokojitvene starosti za ženske. Prehodno obdobje zanje bi moralo biti malo daljše, je ocenil.

Uslišali sindikalno zahtevo

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič meni, da je pri pokojninski zakonodaji očitno, da bo delovna doba bolj spoštovana, kar so sindikati tudi zahtevali. "40 let delovne dobe za moškega oz. 38 let za žensko naj bo dovolj za polno pokojnino," je poudaril. Po njegovih besedah so potrebne tudi druge poti, da greš v pokoj, in o tem se "bomo trdo pogajali".

Dobro je, da so uslišali sindikalno zahtevo, da odmor in dodatek na delovno dobo ostaneta nedotaknjena, je glede predloga reforme trga dela ocenil Semolič. Če bi bilo to sprejeto, bi po njegovih besedah prišlo do popolne blokade, saj svobodni sindikati ne bi sodelovali v tem dialogu.

"Tisto, kar je dobro, kar bo odpravilo anomalije na trgu dela, bomo podpirali," je dejal predsednik ZSSS in napovedal, da bodo tudi oni predlagali nekaj stvari. Opozoril pa je na problematiko, ki se navezuje na malo delo. Malo delo za brezposelne bi po njegovem mnenju uničevalo neke standarde.

"Brezposelni potrebujejo normalno delo, ne pa dela po položnicah brez vseh pravic," je dodal. Opozoril je še na enotno pogodbo, ki je po njegovem mnenju nek eksperiment. "Mi imamo dovolj eksperimentov in tukaj smo zelo previdni," je dejal Semolič.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.