O usodi T-2 bo odločilo sodišče

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Na mariborskem okrožnem sodišču se je danes s pričanjem finančnega izvedenca Draga Dubrovskega končal narok, na katerem se odloča o ugovoru Telekoma Slovenije zoper vodenje postopka prisilne poravnave v družbi T-2. Izvedensko mnenje omenjeni telekomunikacijski družbi ni šlo preveč na roko, zadnjo besedo o morebitnem stečaju pa bo podalo sodišče.
Oglej si celoten članek

Kot je sodišču danes pojasnil Drago Dubrovski, načrt finančnega prestrukturiranja T-2 ni na tako trdnih nogah, da bi lahko brezpogojno zatrdil, da bo predlagana prisilna poravnava lahko uspešna. Problematični se mu zdijo predvsem načini poplačila, ki temeljijo predvsem na obljubljenem dobičku v naslednjih desetih letih in to kljub temu, da družba doslej z dobičkom še nikoli ni poslovala.

"Vsaj po mojem mnenju obstaja manj kot polovična možnost, da bo obljubljeno poplačilo izvedeno," je dejal finančni izvedenec, ki se mu sicer zdi pozitivno to, da so danes na naroku slišali o nekaterih možnostih dokapitalizacije in novih lastnikih, kar sanacijo podjetja postavlja na dosti bolj trdne temelje. Vendar ob tem dodaja, da tega v načrtu, ki ga je analiziral, ni bilo navedenega.

Pravni zastopnik Telekoma Marko Zaman je po koncu naroka povedal, da je izvedenec tokrat le potrdil tisto, kar njegova stranka že ves čas trdi. Podpisanih izjav upnikov, da nameravajo lastniško vstopiti v T-2, ni želel komentirati, saj da te niso v ničemer zavezujoče, zato bodo vztrajali pri zahtevi za stečaj in verjamejo, da ima sodišče zdaj dovolj informacij, da bo lahko sprejelo odločitev.

Nasprotnega mnenja so v upravi T-2, kjer menijo, da bo sodišče izjave upnikov za pripravljenost na konverzijo terjatev v lastniške deleže pri svojem odločanju upoštevalo. Kot je danes povedal predsednik uprave Uroš Rožič, načrt finančnega prestrukturiranja predvideva 44-odstotno poplačilo v naslednjih devetih letih, z izjavami o podrejenosti terjatev v višini 73 milijonov evrov ter dokapitalizaciji družbe pa verjamejo, da je ta več kot sposobna poplačati svoje terjatve.

Telekom "zasleduje tudi druge interese"

"Mi smo tudi v načrtu v prvem letu načrtovali izgubo, v drugem letu pa je že predviden dobiček. Okoli sto upnikov so gospodarske družbe z opravilno in poslovno sposobnimi vodstvi, zato so verjetno uspeli proučiti naš načrt sanacije in mu verjamejo. Upnik, s katerim imamo v tem postopku težave, pa kot naš glavni konkurent na trgu zasleduje tudi nekatere druge interese," na vprašanje o tem, ali poplačilo upnikov dejansko temelji samo na obljubljenem dobičku v naslednjih letih, odgovarja Rožič.

Ob tem je Rožič danes še povedal, da je NLB v ponedeljek podala izjavo, s katero je izrazila podporo postopku prisilne poravnave pred stečajem ter v njej tudi ocenila, da je prisilna poravnava za upnike ugodnejša. Konkretno o pogajanjih, ki tečejo z največjo državno banko, ni želel govoriti, je pa ocenil, da gredo v pravi smeri.

Da je prisilna poravnava boljša za upnike, je danes v Mariboru potrdil tudi predsednik upniškega odbora in predstavnik z načrtovano konverzijo terjatev največjega lastnika Gratela Gorazd Tršan. Kot je dejal, so upniki že v okviru upniškega odbora sprejeli sklep o dokapitalizaciji podjetja s stvarnimi vložki, a jim obstoječi lastnik Zvon Ena Holding tega ni dovolil. Pozneje so sprejeli sklep o dokapitalizaciji z denarnimi vložki ter podprli tudi prisilno poravnavo. Zdaj jih sicer čaka še tožba Zvona Ena, ki ne priznava razlastitve, a Tršan meni, da ta nima nobene pravne podlage.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.