O usodi ZaAB bo odločal svet stranke SMC

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Cerar je predstavnikom ZaAB pojasnil, da bo o tem, s kom pojdejo v koalicijo, predvidoma v sredo odločal svet SMC.
Oglej si celoten članek

Predsednici ZaAB Alenki Bratušek se ne zdi korektno, da je zaradi seznama kandidatov za evropskega komisarja za SMC težava zgolj ZaAB, saj je po pri njem sodelovala vsa sedanja koalicija. Premierka v odhajanju je sicer prepričana, da bi bilo z več strankami v vladi bistveno manj izsiljevanj.

Bratuškova izpostavila pet resorjev

Potrdila, da so se na srečanju z vrhom SMC dotaknili tudi razdelitve resorjev, vendar o tem ni želela govoriti. Dejala je le, da so v pogovorih izpostavili pet resorjev, za katere menijo, da lahko zagotovijo kompetentno ekipo. Spomnila je še, da se sama, glede na to, da se poteguje za mesto evropske komisarke, ne bo potegovala še za funkcijo v vladi.

Bratuškova je še pojasnila, da je v koalicijskem sporazumu na področju gospodarstva treba nujno dopolniti del, ki se nanaša na turizem. Prav tako je po njenem mnenju v dokumentu treba podrobno opredeliti področje enakih možnosti, tako moških kot žensk in istospolnih, mladim pa se mora dati primerno težo.

V ZaAB si želijo tudi, da urad za mladino ostane samostojen in se "ne izgublja v medgeneracijskem sodelovanju". Trenutni osnutek koalicijskega sporazuma namreč predvideva preoblikovanje omenjenega urada v urad za medgeneracijsko solidarnost.

Kandidat za gospodarskega ministra naj bi bil Židan

Večina za stranko najpomembnejših točk je usklajenih, je po srečanju z najverjetnejšim mandatarjem Mirom Cerarjem povedal predsednik SD Dejan Židan. O vstopu v vladno koalicijo bo odločila konferenca stranke, pred tem pa bo o tem odločalo članstvo, je povedal Židan. Novi čistopis koalicijskega sporazuma v SD pričakujejo pred sejo predsedstva, ki bo v četrtek.

Židan je potrdil, da sta se s Cerarjem že pogovarjala o razdelitvi resorjev ter posredno potrdil tudi,  da bo v primeru vstopa SD v koalicijo kandidat za ministra. Dejan Židan, zdaj minister za kmetijstvo in okolje, se sicer omenja kot kandidat za ministra za gospodarstvo.

Miro Cerar se je dopoldne že sestal s stranko DeSUS. "Na srečanju ni šlo za pogajanja, ampak za dogovore dveh strank, ki sestavljata zelo velik del nastajajoče vlade." je povedal podpredsednik stranke DeSUS Saša Ivan Geržina. V DeSUSU nimajo več vsebinskih pomislekov glede sodelovanja v koaliciji.

Za regres upokojencev 40 milijonov evrov

Kot je povedal Geržina, so na sestanku z zmagovalko volitev dorekli besedilo koalicijske pogodbe, predvsem pri vprašanju regresa in demografskega sklada, socialnega podjetništva in energetike. Tako med drugim še vedno drži, da se bo za regres upokojencem namenilo dodatnih 40 milijonov evrov.

Posamičnim bodo sledila skupna pogajanja o resorjih

Miro Cerar se bo danes sestal še s predstavniki  ZaAB. Po posamičnih srečanjih z morebitnimi koalicijskimi partnerji se bodo začela skupna pogajanja strank in pogovori o razdelitvi resorjev. Židan pričakuje, da se bodo glede resorjev uskladili še ta teden. Koalicijski sporazum za zdaj predvideva 16 ministrskih resorjev, a bo o tem še tekla razprava.

Sodelovanje z ZaAB pod vprašajem

Če sta DeSUS in SD tako rekoč že z eno nogo v koaliciji pa sodelovanje SMC z ZaAB ostaja odprto. Nekateri v SMC naj bi bili namreč kljub siceršnji programski sorodnosti nenaklonjeni sodelovanju z najmanjšo parlamentarno stranko ter njeno predsednico in premierko v odhodu Alenko Bratušek.

Miro Cerar je v četrtek priznal, da je postopek izbire slovenskih kandidatov za evropskega komisarja, ki je pod drobnogledom protikorupcijske komisije, motnja v pogajanjih z ZaAB in ima vpliv na razmislek o bodočem sodelovanju s to stranko.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 17

  • 08:16 19. Avgust 2014.

    težava niste vi, ampak ti!

  • 02:32 19. Avgust 2014.

    od tam kjer si ti stalni pacient

  • 02:31 19. Avgust 2014.

    tri stavke zmoreš in od tega en kopi-pejst....

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.