O zemljiščih in Loteriji Sloveniji poslanci spet jutri

Foto: Dejan Mijović
Foto: Dejan Mijović
DZ bo o novelah zakonov o kmetijskih zemljiščih in o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije, na kateri je državni svet v sredo izglasoval odložilni veto, odločal v petek na izredni seji.
Oglej si celoten članek

Seja se bo začela dve uri po končani izredni seji DZ, ki poteka ta teden, je razvidno iz danes objavljenega sklica seje. Za ponovno sprejetje novel je potrebnih vsaj 46 glasov poslancev DZ.

Veto na novelo zakona o kmetijskih zemljiščih, za katerega je na sredini izredni seji državnega sveta glasovalo 19 državnih svetnikov, osem pa jih je bilo proti, je predlagala interesna skupina kmetov, obrtnikov in samostojnih poklicev.

Novela ukinja odškodnino za spremembo namembnosti kmetijskih zemljišč, ki imajo boniteto nižjo od 50, odškodnino za zemljišča z višjo boniteto pa znižuje.

Pobudniki veta menijo, da so odškodnine za spremembo namembnosti kmetijskih zemljišč ključnega pomena za zaščito kmetijskih zemljišč pred pozidavo.

Predstavnik interesne skupine Peter Vrisk je dejal, da ni razloga, da bi bilo treba na velika vrata širiti pozidavo, saj je Slovenija že v zadnjih desetletjih grobo posegala na kmetijska zemljišča. Dodal je, da je kmetijska zemlja osnova za samooskrbo ter da kakovostna kmetijska zemlja in voda postajata strateški surovini v svetu.

Državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo in okolje Branko Ravnik je pojasnil, da se ministrstvo strinja, da je odškodnina pomemben instrument varovanja kmetijskih zemljišč, ni pa edini. Varovanju kmetijskih zemljišč je med drugim namenjeno omejeno spreminjanje namenske rabe kmetijskih zemljišč in omejen promet s kmetijskimi zemljišči.

Ravnik je dejal, da je treba zaradi sledenja ciljev samooskrbe čim prej vzpostaviti sistem trajnega varovanja kmetijskih zemljišč, kar naj bi se zgodilo jeseni.

Še enkrat tudi o preoblikovanju Loterije Slovenije

Za veto na zakon o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije, ki posega v delovanje Fundacije za šport, je v sredo glasovalo 13 državnih svetnikov, 12 jih je bilo proti.

Veto je predlagala interesna skupina negospodarskih dejavnosti, ki meni, da se želi z novelo podržaviti šport, kar naj bi se kazalo tudi v tem, da bo uradni predlagatelj 14 od 16 članov sveta Fundacije za šport po novem strokovni svet za šport pri vladi, čeprav gre v veliki večini za predloge športnih zvez.

Novela tudi ne ponuja rešitev, po katerih bi člane sveta fundacije, ki razpolaga in razdeljuje finančna sredstva, izbrala stroka in ne politika, ter da iz teh postopkov ne bi bil izključen Olimpijski komite Slovenije kot pomemben dejavnik na področju športa, so še dejali pobudniki veta.

Resorni minister Žiga Turk je na seji poudaril, da se slovenski šport v veliki meri financira iz sredstev iger na srečo, zato ministrstvo želi, da se ta sredstva delijo bolj pametno, bolj učinkovito in bolj demokratično. Dejal je, da sedaj bistveno bolj cenijo delovanje Fundacije za šport, demokratičnost pa povečujejo z načinom sestave sveta fundacije.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.