Občasne motnje s povezavo

Foto: Žurnal24 Takšnih dni na kaninskem smučišču letos ni bilo veliko. (Foto: Finance)
Kanin. Veliko družin je zaradi vremena predčasno končalo obisk med šolskimi počitnicami. Povezava z Italijo prekinjena na obeh straneh.
Oglej si celoten članek

“Letos imamo slabo vreme v vseh najpomembnejših terminih. Okrog novega leta smo imeli en sam lep dan. Zgodba se ponavlja tudi v času šolskih počitnic,” je povedala Alenka Čopi, direktorica Lokalne turistične organizacije Bovec.

Okrnjena povezava

Nevarnost plazov. Sredi tedna so na Kaninu od 8.30 do 16.00 obratovale kabelska žičnica Kanin, kabelska žičnica C-D, trisedežnica Skripi in otroška vlečnica Podi. Snega je bilo 350 centimetrov, zunaj urejenih prog pa je veljala splošna nevarnost snežnih plazov. Povezovalna proga z italijanskim smučiščem je še zaprta, najverjetneje pa jo bodo odprli v drugi polovici prihodnjega tedna.

Vreme se je poslabšalo že prejšnji teden, tako da se je kar precej gostov, med katerimi v tem času prevladujejo Slovenci, odločilo za predčasno prekinitev počitnic.

Sredi tega tedna je bila zasedenost nočitvenih kapacitet v Bovcu tako le 50-odstotna.

Veter in obilno sneženje
“Zaradi vetra in obilnega sneženja je bilo smučišče zaprto prejšnji konec tedna od petka do nedelje. V ponedeljek pa smo spet začeli obratovati,” je povedal Aleš Uršič, direktor družbe ATC Kanin, ki upravlja s kaninskim smučiščem.

Pojasnil je, da je samo v petek in soboto na Kaninu zapadlo okrog 120 centimetrov snega. Štirisedežnica Prevala, ki jo je minulo soboto poškodoval plaz, še vedno ne obratuje.

Na kritike, da je spodnjo postajo sedežnice Prevala zasulo, ker je postavljena na neprimerni lokaciji in je premalo zaščitena, je Uršič odgovoril, da so razmere v visokogorju drugačne od tistih v dolini in včasih ob takšni količini padavin tudi ekstremne.

Pojasnil je, da se s podobnimi razmerami soočajo tudi na italijanski strani smučišča.

Za varnost poskrbljeno
“Smučišče odpremo šele, ko so vse težave odpravljene, ko je smučišče steptano. Steptano pa ne more biti, dokler ne sprožimo vseh plazov, saj zaposlenih v teptalnih strojih ne moremo izpostavljati nevarnosti, kaj šele smučarjev,” je glede varnosti smučarjev na Kaninu, kjer imajo za umetno proženje plazov svojo službo in veliko izkušenj, še povedal Uršič.

Posledice plazu oziroma zaprtja smučišča ravno v času šolskih počitnic pa najbolj občutijo prav upravljalci smučišča.

Obisk vremenu primeren
Ko gre za povezavo na italijanski strani s smučiščem na Nevejskem sedlu, ki je zaživela letos, je prepričan, da je bila nujna za nadgradnjo ponudbe in se je izkazala za dobro, zaradi muhaste zime pa je obisk temu primeren.

Naložba v povezavo smučišč je sicer znašala dobrih 20 milijonov evrov, od tega pet milijonov na slovenski strani (kjer je bilo že pred tremi leti za povezavo vse nared).

Že prihodnje leto naj bi se na Kaninu lotili obnove restavracije Prestreljenik, čaka pa jih tudi ureditev sistema za dodatno zasneževanje ter dveh novih prog.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.