Občine, kjer vas bodo za napačno parkiranje najbolj olupili

Foto: Žurnal24 ljubljana10.12.08...bs-3...bs3...puhova ulica...redar...parkiranje...foto: zurna Foto: Andrej Leban Redar Foto: Saša Despot Ljubljana 22.10.2013 usluzbenec mestnega redarstva opozarja gospoda ki je narobe Foto: Boštjan Tacol Obvestilo o prekršku Foto: Andrej Leban Redar
Pod drobnogled smo vzeli kazni in globe za napačno parkiranje v enajstih večjih slovenskih občin. Zaradi velikosti mest sta na vrhu spiska Ljubljana in Maribor, ko smo v enačbo vključili število prebivalcev, se je seznam močno premešal.
Oglej si celoten članek

Največ parkirnih listkov spišejo redarji v prestolnici, samo lani so jih več kot 40 tisoč, zato se s plačanimi globami v ljubljanski proračun natače tudi največ denarja. Lani so prekrškarji plačali prek 2,2 milijona evrov.

Ko v enačbo vključimo število prebivalcev mesta (izračun je seveda poenostavljen, kazni plačujejo tudi prebivalci drugih krajev, ki se v Ljubljano pripeljejo), ugotovimo, da je posamezen Ljubljančan lani plačal za 7,8 evra kazni, v letih pred tem je bil znesek še višji.

Najbolj radikalno se je število kazni za napačno parkiranje zmanjšalo v Novem mestu. Še leta 2013 jih je bilo 2.205, lani le še 930. Za 60 odstotkov se je zato zmanjšal tudi znesek, ki so ga z globami v novomeški proračun prejeli vozniki.

Foto: Andrej Leban Redar Iz Celja so nam poslali le podatek o številu izrečenih kazni, med letoma 2013 in 2017 se je zmanjšalo skoraj za polovico (z 8.598 na 4.529).

Po znesku globe za napačno parkiranje na prebivalca izstopata tudi Murska Sobota in Koper. Vsak Koprčan je lani v povprečju plačal dobrih deset evrov, vestni redarji so občinski proračun odebelili za 258 tisočakov. Globa na prebivalca v Murski Soboti pa je ob preračunu znašala skoraj 12 evrov. V murskosoboški proračun se je tako lani nakapljalo 131 tisoč evrov.

Prometnih predpisov se vozniki držijo v Novi Gorici in Slovenj Gradcu, kjer je lani povprečje plačanih glob na prebivalca znašalo 2,7 evra.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 00:11 17. Maj 2018.

    V Novem mestu zato upad prekrškov, ker sploh ni redarjev, ki bi pisali globe. Kazni za napačno parkiranje, za zaparkiranje ...

  • 11:10 16. Maj 2018.

    parkiranje je na občinskih tleh edina nepravilnost, ki jo naredijo posamezniki ... a ste mogoče gospodje občinarji razmišljali, da je ...

  • 08:40 16. Maj 2018.

    V Mariboru redarji štrajkajo že nekaj let ,kar pomeni,da opravljajo samo nadzor okoli občine ,kjer jih lahko opazi župan and ...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.