Občino tožijo zaradi plazu

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Družina Bremec toži bohinjsko občino in državo za odškodnino zaradi plazu, ki ji je leta 2008 uničil hišo. Odločitev sodnice bo znana v 30 dneh.
Oglej si celoten članek

Na kranjskem okrožnem sodišču se je danes zaključil dokazni postopek v zadevi družine Bremec, ki toži bohinjsko občino in državo za odškodnino zaradi plazu, ki ji je leta 2008 uničil hišo. Bremčevi občino in državo tožijo za več kot 400.000 evrov, ker naj glede na manjši plaz, ki se je sprožil leta 2007, ne bi primerno ukrepali, ter je zato leto pozneje večji plaz uničil njihovo hišo v Srednji vasi. Tedaj so občina, gasilci in sokrajani množično pristopili na pomoč družini, ji zagotovili nadomestno bivališče in za njo zbirali tudi prostovoljne prispevke.

Nekaj let pozneje so Bremčevi vložili tožbo proti občini in državi, ker naj ne bi izvedli ustrezne ukrepe za preprečitev plazu. Družina zahteva 300.000 evrov zaradi uničene hiše, 70.000 zaradi uničenih premičnin, 2000 za nesubvencioniranje najemnine za stanovanje, 6000 za izgubljeni dobiček iz oddaje apartmajev ter dodatnih 12.000 za strah in duševne bolečine.

Odvetnik Občine Bohinj Tomaž Bajec je prepričan, da je obramba med postopkom na sodišču dokazala, da občina ni vedela, da lahko pride do plazu takih razsežnosti ter da tudi, če bi bila predvidena sanacija izvedena, ta ne bi mogla preprečiti plazu, saj bi preprečevala zgolj površinsko erozijo.

Sodba bo znana v 30 dneh

Sodnica Meta Pristavec bo pisno odločbo izdala v roku 30 dni, na enem prejšnjih narokov pa je napovedala, da razmišlja o izdaji vmesne sodbe, kar pomeni, da bi naknadno odločali le o višini odškodnine. Bajec vseeno pričakuje, da sodnica tožnikom ne bo ugodila, saj občina in država nista bili odgovorni za plaz.

Bajcu ni znano, da bi doslej obstajal kakršenkoli primer, ko bi sodišče naložilo odgovornost za naravno nesrečo lokalni skupnosti ali državi. "Če bi sodišče odločilo, da je občina oziroma republika odgovorna, bi to po našem mnenju pomenilo nalaganje objektivne odgovornosti za preprečitev naravne nesreče, kar pa je nedopustno. Tako nesrečo je nemogoče preprečiti in predvideti," je Bajec poudaril v izjavi novinarjem.

Bojijo se verižne reakcije

Spregovoril je tudi vodja kranjske izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Jernej Hudohmet, ki se boji, da bi v primeru odločitve v korist Bremčevih to povzročilo verižno reakcijo. "Vemo, da v Sloveniji obstaja ogromno plazovitih območij, ki so poseljena in plazovi se dogajajo," je izpostavil Hudohmet. Ta se tudi boji, da bi del bremena odgovornosti za posledice naravnih nesreč padel še na prostovoljne gasilce ali druge reševalce.

"Vemo, da sistem v Sloveniji temelji na prostovoljstvu. V nedavnih ujmah se je ponovno izkazalo, kako pomembni so ob vseh tovrstnih nesrečah prostovoljci. Bojim se, da bi jim naložili preveč odgovornosti. Kdo si bo potem sploh še upal voditi neko enoto prostovoljnih sestavov, ko bo v najboljši veri, da pomaga sokrajanom, kar naenkrat postal tarča tovrstnih tožb," je opozoril Hudohmet.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.