Obeta se princip davčnega dolga

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Predlogi: Davek naj se plača, čeprav zanj ni denarja. Vknjiži naj se na nepremičnino, če pa ga lastnik stanovanja ali hiše ne zmore poplačati, naj se prenese na dediče.
Oglej si celoten članek

Davek na nepremičnine za stanovanjske objekte naj se obračunava na osnovi 80 odstotkov vrednosti stanovanja oziroma hiše, predlagajo v strokovnem in organizacijskem odboru vseslovenskega posveta o novem nepremičninskem davku. Znižano osnovo predlagajo, ker menijo, da je v registru geodetske uprave preveč tehničnih nedorečenosti, napak, pa tudi možnih neažurnih evidenc.

"To je neke vrste delna olajšava prebivalstvu, saj je Slovenija skoraj edina država s tako visokim deležem stanovanjskih nepremičnin v lasti državljanov," je povedal davčni svetovalec Darko Končan.

Različna davčna stopnja za rezidenčna in nerezidenčna stanovanja bo predvidoma ostala. Končan sicer meni, da to razlikovanje ni potrebno in da ne bo dalo želenega učinka.

Možnost davčnega posojila

V predlogu davka na nepremičnine bo tudi princip davčnega dolga oziroma možnost t. i. davčnega posojila. Ta bi veljal za fizične osebe, ki davka ne bi bile sposobne plačati. Dolg bi se knjižil na nepremičnino, poplačan pa bi bil, ko bi imel zavezanec zadostna sredstva (npr. po prodaji nepremičnine) ali bi to obveznost pokrili dediči. Kot prag za odobritev takšnega načina plačevanja bi bil določen cenzus povprečnih dohodkov na člane gospodinjstva.

Če se ne da graditi, naj bodo kmetijska zemljišča

Predlog zakona naj bi po novem tudi določal, da se bo za nezazidana stavbna zemljišča, kjer npr. zaradi nesprejetih občinskih prostorskih aktov ni mogoče graditi, štelo, kot da so kmetijska zemljišča. Poleg tega naj bi se od obdavčitve zemljišč odštel del, ki je namenjen za javno dobro (npr. cesto).

Davek o nepremičninah bo jutri na mizi vlade. Pričakuje se, da naj bi predlog zakona sprejeli.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 13

  • 22:49 16. Oktober 2013.

    Pri vas pa bo pač vladala, ker je ljudstvo (vstajniki) tako želelo, hotelo in zahtevalo.?

  • 16:47 16. Oktober 2013.

    TO je edini dober predlog!!! To ni več res kaj dela ta banda kleptomanska. Pri sebi niso nič priškrnili z …

  • 16:45 16. Oktober 2013.

    Vlada nas vse bolj duši vi, pa se "pričkate" o slovenščini. Res nam ni pomoči... TO je nacionalizacija "par exellence" …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.