Obeta se več subvencij za šolsko hrano

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ) pripravlja zakonodajo, s katero bodo subvencije za šolsko prehrano zagotovilo večjemu številu učencev.
Oglej si celoten članek

Na Ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport so do 15. novembra zbirali podatke o tem, kakšno je stanje na področju šolske prehrane v osnovnih in srednjih šolah. Podatki se nanašajo na stanje v mesecu oktobru 2012.

Primerjava s šolskim letom 2011/2012 kaže, da je v osnovnih šolah delež učencev, prijavljenih na malico nespremenjen, za 8 odstotkov pa je upadel delež učencev, ki so upravičeni do subvencije. V srednjih šolah pa je število prijav na malico bistveno upadlo, prijavljenih je 24 odstotkov dijakov manj kot v minulem šolskem letu. Upadel je tudi delež upravičenih do subvencije, in sicer za 5 odstotkov. Do subvencije za kosilo je v tem šolskem letu upravičenih 1,3 odstotka učencev od vseh vpisanih, lani pa je bilo takšnih 1,6 odstotka, so zapisali v sporočilu za javnost.

Sklicali so sestanek

Na Ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport so zato 19. novembra sklicali sestanek s predstavniki Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, z namenom, da se preveri možnosti za razširitev kroga upravičencev do subvencij za šolsko prehrano.

Ob tem so predstavniki MDDSZ predstavili novejše podatke o številu izdanih odločb, iz katerih izhaja, da je število upravičencev do subvencije za malico v osnovnih in srednjih šolah še višje.

Z razpoložljivimi sredstvi bodo omogočili več subvencij

Glede na izkazane podatke je bilo ugotovljeno, da bi z razpoložljivimi sredstvi za šolsko prehrano lahko omogočili subvencije nekoliko večjemu številu otrok. Predlog MDDSZ po opravljenih analizah upravičencev do subvencije pa je bil, da se predvsem spremeni kriterij za upravičenost do subvencije za kosilo učencev. V ta namen bo predvidoma v mesecu dni pripravljena ustrezna sprememba zakonodaje, v tem času bodo znani tudi dokončni podatki o številu izdanih odločb in na tej osnovi pripravljena finančna analiza učinka.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 15:33 20. November 2012.

    Razveljavijo naj tisto zakonodajo, ki je današnje stanje zakrivila pa bo najhitreje rešeno !!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.