Obetajo se nove zaposlitve v gostinstvu

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Delodajalci v Sloveniji za tretje četrtletje 2013 napovedujejo spodbudno obdobje za iskalce zaposlitve.
Oglej si celoten članek

Napoved delodajalcev se je okrepila že drugo četrtletje zapored in dosegla najvišjo vrednost v tem letu, kaže raziskava Manpower.

Kot je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedala direktorica prodaje v družbi Manpower Romana Šercelj, so napovedi za tretje tromesečje vedno najbolj spodbudne, zato lahko z zmernim optimizmom zremo v prihajajoče mesece.

Danes objavljeni rezultati ponudnika rešitev in storitev na trgu dela, družbe ManpowerGroup, za Slovenijo kažejo, da jih od 620 delodajalcev, ki so sodelovali v raziskavi, 15 odstotkov pričakuje rast zaposlovanja, osem odstotkov jih predvideva upad zaposlovanja, 75 odstotkov pa jih meni, da se število zaposlenih v njihovem podjetju v naslednjih treh mesecih ne bo spremenilo.

Napoved zaposlovanja je glede na lansko drugo četrtletje vseeno slabša za dve odstotni točki.

Največ novih zaposlitev bo v gostinstvu

Zaposlitvene možnosti so pozitivne v sedmih od desetih gospodarskih panog. Najboljše možnosti bodo v panogah gostinstva in hotelirstva, finančnih in poslovnih storitev, zavarovalništva in nepremičnin, oskrbe z elektriko, vodo in plinom ter v gradbeništvu. Napovedi so negativne v javnem sektorju in socialnih storitvah.

Napovedi so pozitivne v vseh štirih slovenskih regijah. Največ možnosti je pričakovati v severovzhodni regiji, obetavne so tudi napovedi za jugovzhodno in jugozahodno regijo, v osrednji regiji pa neto napoved zaposlovanja beleži najnižjo rast.

Delodajalci iz severovzhodne regije poročajo o najbolj optimističnih napovedih, odkar se je raziskava v Sloveniji začela izvajati, je povedala Šercljeva.

V letni primerjavi so se napovedi slabše v šestih od desetih panog, na ravni regij pa so pričakovanja slabša v dveh od štirih regij.

Najslabše so napovedi za Evropo

Na globalni ravni - raziskavo so izvedli v 42 državah med več kot 65.000 delodajalci - v 31 državah napovedujejo zaposlovanje, medtem ko je za drugo četrtletje zaposlovanje napovedovalo 32 držav. Najboljše so napovedi na Tajvanu (neto napoved zaposlovanja +35 odstotkov), v Braziliji (+28 odstotkov), Panami in Peruju (+24 odstotkov) ter Turčiji (+28 odstotkov).

V ZDA so napovedi optimistične, delež delodajalcev, ki bodo v tretjem četrtletju 2013 zaposlovali, je najvišji v zadnjih štirih letih. V azijsko-pacifiški regiji so napovedi pozitivne, vendar je v Indiji in na Kitajskem napoved zaposlovanja šibkejša kot v preteklih letih.

Najslabše so napovedi v Evropi, in sicer v Italiji (-10 odstotkov), na Irskem (-7 odstotkov) in v Španiji (-5 odstotkov). Negativne napovedi so tudi v Belgiji, na Češkem, v Franciji, Grčiji, na Nizozemskem in Švedskem.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.