Obetajo si veliko plodnih stikov

Foto: Kabinet predsednika vlade
Foto: Kabinet predsednika vlade
Podjetniki v Azerbajdžanu upajo na velike posle, vredne več milijonov. Nekateri opozarjajo na to, da se je v tujini pomembno pokazati s premierjem, saj to odpira vrata. Janša vladne krize ne komentira.
Oglej si celoten članek

Slovenski gospodarstveniki, ki spremljajo slovenskega premiera Janeza Janšo na obisku v Azerbajdžanu, si na današnji poslovni konferenci obetajo veliko plodnih stikov z azerbajdžanskimi sogovorniki. Za uspešne posle pa potrebujejo tudi stabilne razmere doma, saj je njihov ugled odvisen tudi od ugleda države, opozarjajo.

Kot je povedal generalni direktor Iskratela Željko Puljić, ki bo danes v Bakuju podpisal pismo o nameri s tamkajšnjo Tehnično univerzo, posledic slovenske politične krize pri poslovanju v Azerbajdžanu še ne čutijo. Je pa po njegovih besedah pomoč države z organiziranjem gospodarskih delegacij zelo dobrodošla. "Še posebej v državah od Turkmenistana, Uzbekistana do Kazahstana in tudi Azerbajdžana," je dejal.

V prihodnjih nekaj tednih naj bi sicer v Azerbajdžanu podpisali tudi komercialno pogodbo za projekt modernizacije telekomunikacijskega omrežja v mestu Baku. "Ocenjena vrednost te pogodbe je 2,2 milijona ameriških dolarjev. Ko bo, če bo prišlo do komercialne pogodbe, bo sodelovanje s tehnično univerzo dobilo tudi smisel, ker bomo imeli prave vsebine in delali na najmodernejših tehnologijah, od optičnih omrežij do hitrih širokopasovnih internetnih dostopov," je pojasnil Puljić.

Skupina Keter upa na projekt, vreden 10 milijonov evrov

Podobno razmišlja predstavnik skupine Keter Marjan Kolar, ki si obeta, da bo v Bakuju dosegel napredek v pogovorih o projektu gradnje bioplinarne, ki naj bi ga realizirali v letu 2014. Gre za projekt v velikosti nekje do deset milijonov evrov.

"Vsakršna pomoč, ki se pojavlja s strani države, je dobrodošla. To pomeni, da država stoji za podjetjem, in to je velika pomoč, ko lahko pride na kak sestanek tudi predstavnik države, kar moramo podjetja v tujini izkoristiti," je dejal Kolar.

Podjetje Duol: Slovenija je blagovna znamka

Dušan Olaj iz podjetja Duol, ki bo danes s podjetjem Baghlan group podpisal pogodbo za projekt gradnje membranske strehe na centralnem stadionu v Bakuju v vrednosti nekaj manj kot 600.000 evrov, opozarja, da je Slovenija blagovna znamka in da je za njih pomembno, da se pokažejo s premierom.

To jim odpira vrata. "Na Vzhodu to, če prideš s predsednikom države, vlade, ministrom, pomeni, da si takoj preskočil nekaj mesecev ali celo let trdega dela. To je tisto, kar mora država omogočiti in kar v bistvu je funkcija države," je dejal Olaj.

Opozoril pa je na vpliv politične krize v Sloveniji. "Zelo težko poslovnemu partnerju razložiš, da si zelo dobro podjetje, da prihajaš sicer iz države, kjer je majhna kriza, ampak kriza je samo v državi, jaz pa dobro delam. To ne gre. Poslovni partner probleme v tvoji državi poistoveti tudi s problemi pri tebi," je ponazoril.

"Za normalno poslovanje navzven je absolutno jasno, da mora biti podoba države, iz katere prihajaš, zglajena," je še dodal Olaj.

Škrabec: Razmere doma vplivajo na poslovanje

Tudi prvi mož Rika Janez Škrabec je opozoril, da razmere doma zelo vplivajo na njihovo poslovanje. "Odvisni smo od financiranj, bank, od bančnih garancij in seveda slabši rating naše države, ki je posledica teh nestabilnih političnih razmer, zelo slabo vpliva na obrestne mere, dražijo se zavarovanja, financiranja in to nam zmanjšuje konkurenčnost," je pojasnil.

Tudi prvi mož skupine Roto, Štefan Pavlinjek se je zavzel za to, "da ima Slovenija kot država ugled, da je stabilna in ima urejeno bančništvo. Ker v tujini je zelo pomembno, da prihajaš iz države, ki ima tudi notranje stvari urejene," je povzel prepričanje predstavnikov približno 50 slovenskih podjetij, kolikor jih je v gospodarski delegaciji z Janšo v Azerbajdžanu.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 10:33 16. Januar 2013.

    Glede zglajenosti se mi pa zdi, da so v tej stranki vsi preveč zglajeni v možganih in imajo kompleks črednega …

  • 10:31 16. Januar 2013.

    V pravo državo je šel! Tam mu ne bo nihče skorumpiranost pod nos metal, ker so sami lopovi! Mogoče bo …

  • 10:30 16. Januar 2013.

    dobra ideja..samo kako lumpe prisiliti da poslujejo z častjo?? V teh krajih je pa čast vse oz. dvom je uničujoč!!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.